Annons
Nyheter

Högskolan i Kristianstad skattegranskas

Den senaste tidens avslöjanden kring Högskolan i Kristianstad har väckt även skattemyndighetens intresse. Nu ska en skatterevision genomföras.
Nyheter • Publicerad 10 april 2003

Enligt beslutet ska skattemyndigheten granska om högskolan har följt reglerna i skattebetalningslagen vad gäller arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Det betyder att myndighetens personal bland annat ska undersöka underlagen för de löner som högskolan har betalat ut. Eftersom högskolan dessutom betalat moms på utbildning, som är momsfri, lär även det bli föremål för granskning. Men vad som ligger till grund för revisionsbeslutet, vad skattemyndighetens personal exakt ska titta på och hur lång period granskningen omfattar kan Jörgen Johnsson, sektionschef på kontrollenheten, inte säga något om. - Kring vår revisionsverksamhet råder absolut sekretess, förklarar han. Men givetvis är det misstankarna om bedrägerier mot högskolan som ligger till grund för skattemyndighetens intresse. Som vi berättade i går misstänks bedrägerierna ha gått till på tre sätt. Dels har högskolan betalat så kallade luftfakturor till externa företag för utbildningar som har genomförts av lärare på högskolan under ordinarie arbetstid, dels har kraftigt saltade räkningar betalats till utbildningskonsulter. Dessutom finns misstankar om att anställda fått sin övertid utbetald via ett företag som ägs av en före detta anställd på högskolan. Därmed ska de ha kringgått risken för kritik för alltför mycket övertid. Först när skattemyndighetens revision är genomförd och beslut med anledning av den fattats, blir innehållet i den offentligt. Högskolestyrelsens ordförande Bengt EY Svensson säger att han naturligtvis ser allvarligt på det som har avslöjats och på ekobrottsmyndighetens misstankar. - Ja, om det som stått i tidningarna stämmer är det oerhört allvarligt. Bengt EY Svensson har haft kunskap om misstankarna och den internutredning som gjorts. - Jag fick information om ärendet av rektor Bengt Lörstad i augusti. Med det underlag vi hade då, var vi överens om att det inte fanns anledning att gå vidare, säger Bengt EY Svensson. Därmed ser högskolans styrelseordförande heller ingen möjlighet för honom och högskolan att vidta några åtgärder just nu. - Vi får naturligtvis avvakta och se vad som offentliggörs från åklagarens och ekobrottsmyndighetens utredning. Dessutom måste vi ta fram nya rutiner, så att sådant här inte upprepas. Bengt E Y Svensson säger också att ärendet kommer att tas upp på högskolestyrelsens sammanträde på måndag och tisdag i nästa vecka. Text: Matti Stenrosen 044-18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons