Annons
Nyheter

Högre suicidrisk bland homosexuella

Självmordsförsök är mycket vanligare bland unga homo- och bisexuella människor. De upplever över huvud taget att de mår sämre än den övriga befolkningen, rapporterar Statens folkhälsoinstitut.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2009

STOCKHOLM. Risken för nedsatt psykiskt välbefinnande, stress, ångest och självmordstankar är dubbelt så stor bland unga homo- och bisexuella i åldern 16—29 år som hos jämnåriga heterosexuella, enligt en sammanställning av uppgifter ur den nationella folkhälsoenkäten 2005 och 2008.

– Hur man själv uppfattar sitt liv och hur man mår beror på omgivningens bemötande. Man kan se ett självhat hos ungdomarna och det är ingenting man föds med, säger Anneli Svensson, kurator på RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande).

Annons

En fjärdedel av de homo- och bisexuella kvinnorna, 26 procent, uppgav att de någon gång försökt ta sitt liv. Bland männen var siffran 11 procent. Motsvarande andel bland heterosexuella är 8 respektive 3 procent.

Anneli Svensson forskar om självmordsbeteende bland unga homo-, bisexuella och transpersoner. Enligt henne bottnar förklaringen i samhällets strukturer och värderingar som genomsyrar ungdomarnas tillvaro i såväl skolan som hemma.

– Jag är förvånad över hur många jag träffat som beskriver hemsituationer som inte är acceptabla. Det kan handla om att man har en pappa som sitter hemma vid frukostbordet och säger att han vill döda alla homosexuella, eller en förälder som vill skicka sitt barn till psykologen för att "fixa till det där".

Folkhälsoinstitutets undersökning som presenterades under Pridefestivalen som invigdes på måndagen, visar också att unga homo- och bisexuella oftare utsätts för hot om våld och fysiskt våld än andra jämnåriga. De saknar i större utsträckning någon att dela sina innersta känslor med och anförtro sig åt.

– Identitetsutvecklingen och processen att komma ut sammanfaller ofta. Finns inte de rätta förutsättningarna är risken för psykisk ohälsa och alkohol- och drogmissbruk högre än för heterosexuella som har bättre villkor, säger Regina Winzer, utredare på Folkhälsoinstitutet.

Lucas Dietrichson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons