Annons
Nyheter

Hivmannen hotas av skärpt straff

Hivmannen har haft oskyddat sex med elva kvinnor i Kristianstad. I dag tvingas han möta fem av dem igen i en andra rättegång. Och hotas av minst ytterligare ett års fängelse att lägga till de sex år hovrätten tidigare dömt ut.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2003

Det mycket uppmärksammade fallet med den nu 26-årige hivmannen som under flera år drog runt på Kristianstads inneställen och raggade kvinnor, går in i en ny fas i dag. På nytt ställs mannen inför Kristianstads tingsrätt - den här gången för att ha haft oskyddat sex med ytterligare fem kvinnor. En av dem smittades - de fyra övriga klarade sig undan den fruktade virussjukdomen. Redan i den första rättegången som gällde två smittade kvinnor och ytterligare två som klarade sig, krävde kammaråklagare Bo Albrektsson åtta års fängelse och livstids utvisning. Kristianstads tingsrätt dömde till fem års fängelse men avvisade utvisningskravet. Då fick åklagaren bättre gehör i hovrätten. Det blev sex års fängelse och livstids utvisning i den högre rättsinstansen. - Hovrätten ansåg att straffvärdet för gärningarna låg på åtta år men att den livstida utvisningen kunde värderas till två år, konstaterar kammaråklagare Bo Albrektsson. När han i dag på nytt möter den 26-årige mannen i rättssalen kommer han att kräva en kännbar straffskärpning. - Jag yrkar minst ytterligare ett års fängelse. Men det kan bli mer också, jag bestämmer mig inte slutgiltigt förrän rättegången närmar sig slutet, förklarar Bo Albrektsson för Kristianstadsbladet. Om mannen fälls har den 24-åriga smittade kvinnan begärt ett skadestånd på 862000 kronor. De fyra övriga har också krävt skadestånd, fast avsevärt lägre belopp. Totalt har den 26-årige mannen haft oskyddat sex med elva kvinnor i Kristianstadsområdet. Två som smittats, har valt att inte polisanmäla honom. Fyra andra, två smittade och två som inte visat några hiv-positiva svar, var målsägare i den första rättegången. Nu kommer ytterligare fem kvinnor att vittna om hans sexuella framfart i Kristianstad. - Det torde vara det mest omfattande hivmålet i Sverige, är kammaråklagare Bo Albrektssons åsikt. Den så kallade hivmannen som härjade i Stockholm för några år sedan har aldrig kunnat lagföras. På fråga om publiciteten kring det nya åtalet och rättegången i Kristianstad har fått ännu fler kvinnor att göra polisanmälan, blir svaret nekande. - Just nu är det tyst, säger Bo Albrektsson. Men han är inte främmande för att gå till domstolen en tredje gång om fler fall skulle dyka upp. - Åtalsunderlåtelse tillämpas rätt frikostigt i Sverige men jag menar att man inte kan göra det i sådana här fall. Det handlar både om att fastställa ansvarsfråga och skadestånd, förklarar kammaråklagaren. Text: Ulf Matson ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons