Nyheter

Historiskt ras för svensk bnp

Sveriges bruttonationalprodukt (bnp) rasade med 4,9 procent under fjärde kvartalet 2008 jämfört med samma period året före. Jämfört med kvartalet före sjönk bnp med 2,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (bnp).
Nyheter • Publicerad 27 februari 2009

Fallet på årsbasis är också det första sedan SCB började med kvartalsmätningar 1994. Ingen gång sedan dess har tillväxten legat på minusnivå på årsbasis.

– Det här är en väldigt dramatisk siffra. Jag tror vi är på väg in i en andra allvarlig fas som leder till oro för de verkligt svaga ekonomierna i Östeuropa, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

– Vi brukar berömma oss av att ha en exportdriven ekonomi. Nu ser vi baksidan, en global nedgång som påverkar den svenska exporten.

Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valuta på Swedbank konstaterar att det var betydligt en svagare siffra än vad marknaden hade prognosticerat.

– Det här är nog vad Riksbanken hade på känn när de gjorde den kraftiga sänkningen med 100 punkter för två veckor sedan. Och vår prognos är att de kommer att fortsätta med räntesänkningar med minst 50 punkter vid aprilmötet.

Även Sverige går nu med andra ord mot nollränta.

Sverige är nu är i recession, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Den svenska ekonomin har krympt mycket och är nu mycket svag.

Marknadsräntorna föll och kronan försvagades ytterligare sedan statistiken publicerats.

Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med ett bnp-fall på 2,0 procent på årsbasis, enligt Reuters enkät.

Hushållens konsumtion minskade med 3,3 procent under fjärde kvartalet. Exporten minskade med 7,2 procent och importen med 5,4 procent.

Produktionen i näringslivet rasade samtidigt med 6,1 procent, enligt SCB.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.