Annons
Nyheter

Historiker: Bröllop stärker monarkin

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommer att stärka kungahusets ställning under många år framöver, anser historikern Herman Lindqvist.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2009
Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommer att stärka kungahusets ställning under många år framöver, anser historikern Herman Lindqvist. Bild: Scanpix
Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommer att stärka kungahusets ställning under många år framöver, anser historikern Herman Lindqvist. Bild: ScanpixFoto: 

Han jämför med det uppsving som monarkin fick när kungaparet gifte sig.

Nästa år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte kom till Sverige för att bli kung Karl XIV Johan. Utan ett kungligt bröllop i samband med jubileet hade det, enligt Herman Lindqvist, förmodligen blivit mycket diskussion om att det är dags att avveckla monarkin. Men sedan det blev klart att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling inträder i det äkta ståndet nästa sommar räknar han i stället med att kungahuset får ett uppsving och att monarkin stärks.

Annons

- Nu blir publiciteten tvärtom positiv. Det finns inget som skapar en så positiv stämning som stora bröllop. De kommer att omfamnas av folkets kärlek och värme. Bröllopet kommer att bära monarkin framåt många år.

Herman Lindqvist drar paralleller till när kungen gifte sig med Silvia Sommerlath 1976 och monarkins ställning i landet var svag.

- Olof Palme sade att vi bara var ett pennstreck från republiken. Men när kungen gifte sig med Silvia, en kvinna av folket, blev det en fullständig succé för kungahuset. Det gav en enorm positiv publicitet. Populariteten har hållit i sig i över 30 år, så Silvia har förlängt den svenska monarkin med minst 30 år.

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling blir historiskt. Det är första gången som en kvinnlig tronföljare i Europa gifter sig med en "man av folket."

- Det hade inte alls varit lika folkkärt om han hade hetat prins von någonting. Sverige, i den tid vi lever i, är ett land med jämlikhet mellan könen. Kvinnor gifter sig med den de älskar och inte den som pappa har valt ut, säger Herman Lindqvist.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons