Annons
Nyheter

Hingstar bedöms i Everöd

I helgen är det hingstbedömning av islandshästar i Everöd, utanför Kristianstad, med start på fredag. Bedömningen görs på gården Margaretehof, och ligger till grund för införande i stamboken.
Nyheter • Publicerad 25 april 2003

För hingstarna krävs en samlad bedömning om minst 7,75 poäng för att komma in i stamboken. Bedömningen börjar tidigt på morgonen med veterinärbesiktning och mätning. Sedan följer exteriörbedömning och - vanligast på eftermiddagen - en bedömning av hästens ridegenskaper. Oftast visas hästarna vid hand och under ryttare av professionella islandshästtränare. Det är viktigt att hingsten rör sig taktmässigt och uttrycksfullt. Den slutliga poängsättningen görs av den av de tre domarna som sitter upp och provrider hästen. Ridegenskaperna ger 60 procent av totalpoängen, exteriören 40 procent. Den 9 maj är det dags för nästa bedömning på Margaretehof, då är det dags för stona. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons