Annons
Nyheter

Herr Gårman får konkurrens

Nu blir det lättare att hitta till polisen, vårdcentralen och simhallen. Dessutom får du reda på om ledarhunden kan följa med. 33 nya informationssymboler ska guida svenskarna till exempelvis kultur, sport och offentliga inrättningar.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2008
Nu blir det lättare att hitta till polisen, vårdcentralen och simhallen. Dessutom får du reda på om ledarhunden kan följa med. 33 nya informationssymboler ska guida svenskarna till exempelvis kultur, sport och offentliga inrättningar. Bild: Scanpix
Nu blir det lättare att hitta till polisen, vårdcentralen och simhallen. Dessutom får du reda på om ledarhunden kan följa med. 33 nya informationssymboler ska guida svenskarna till exempelvis kultur, sport och offentliga inrättningar. Bild: ScanpixFoto: 

Några av dem signalerar tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. 

- Jag tycker att det är extra roligt med just tillgänglighetssymbolerna. Det har saknats samordning och generella kriterier tidigare, säger projektledare Annika Nordegren från Hjälpmedelsinstitutet. 

Annons

Rullstolsskylten är en tillgänglighetssymbol som nästan alla känner igen. Nu får den sällskap av skyltar som signalerar tillgänglighet för personer med allergi, ledarhund eller nedsatt hörselförmåga. 

Skyltarna förenklar även för personer med begränsade kunskaper i svenska språket, som barn, invandrare och turister. 

TT: Vilken skylt blir populärast? 

- Det är svårt att säga. Men internetskylten kan nog bli användbar, säger Annika Nordegren. 

Projektet Bildsymboler för många fler, är ett nationell utvecklings- och standardiseringsprojekt för ökad tillgänglighet om har finansierats av Allmänna arvsfonden. Symbolerna är framtagna av John Jacobson på uppdrag av Hjälpmedelsinstitutet och Swedish Standards Institute (SIS).

Sofia Ström/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons