Annons
Nyheter

Hemtjänstens kamp för de äldre

Nyheter • Publicerad 23 februari 2005
Hemtjänsten fick verkligen kämpa mot snödrivorna. Bild: Sprisse Nilsson
Hemtjänsten fick verkligen kämpa mot snödrivorna. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

I hela södra Skåne kämpade i går hemtjänsten mot snödrivorna. På flera ställen fastnade patrullerna på snöiga vägar, och överallt hjälptes personal, allmänhet och anhöriga åt att hitta lösningar så att gamla människor runt om i Skåne kunde få varm mat och tillsyn.Som på så många andra ställen konstaterade samordnaren i Vollsjö hemtjänstområde på morgonen att det saknades personal. Flera var insöade och kunde inte ta sig till jobbet.

– Vi har tvingats prioritera och ge återbud till några vårdtagare som bara behövde städningar och duschningar i dag. En del får även två luncher i dag, så vi vet att de har mat i morgon, berättade Anette Gunnarsson, Vollsjö hemtjänst.

Annons

På förmiddagen, när Kerstin Andersson och Gunilla Jönsson gav sig ut mot Östra Säteriet, blev de varse hur stora snöproblemen var på landsbygden.

– Vi har suttit fast i en och en halv timme, sedan fick vi hjälp av en plogbil, berättade de, när de just kommit loss med hjälp av en plogbil. Vi var väl inte rädda precis, men man blir stressad när man vet hur många som väntar på oss.

Till lunchturen bestämde sig därför Vollsjöområdet för att hämta räddningstjänstens fyrhjulsdrivna Mazda, en bil som brukar få tjänstgöra åt hemtjänsten i snöoväder. Och föraren, vaktmästaren och brandmannen Bruno Karlsson, var van både vid bilen och snöoväder. Hemtjänsten valde att använda bilen längs den värsta rundan: till Bjärsjölagård, Elestorp och Brandstad – och Allehandas team följde med i baksätet. Vägen från Vollsjö till Bjärsjölagård var snöig, men den fyrhjulsdrivna bilen klarade det bra. De meterhöga drivorna utanför Brunslövsvägen var dock alltför svåra, och Anette Gunnarsson fick pulsa i den hårda vinden, och med snö upp till midjan, för att nå två hus.

Inne i Göte Perssons stuga var det varmt och skönt, och han blev överraskad av besöket.

– Jag gick just här och tittade efter i spiskammaren om det fanns något att äta, berättade han – och välkomnade leverbiffarna och potatisen, även om de blivit någon timma försenade.

Anette måste lämna värmen i stugan, och åter ge sig ut i drivorna. Efter ett par stopp i samhället, gick färden vidare mot Övedsklosters skogar. Nu blev det tuffare, men väl inne i skogen mojnade vinden och även här kunde maten levereras utan några problem. Bruno Karlsson lämnade den trygga skogen, för att leta sig fram till väntande pensionärer någonstans i trakten av Elestorp. Här låg slätten öppen, och snart blev färden ett äventyr – även för en fyrhjulsdriven bil.

Hos Allehandas team åkte hjärtat upp i halsgropen när hela vägen plötsligt var en enda, meterhög snödriva.

Men Bruno Karlsson var lugn, och efter en liten duns var vi igenom det värsta. Men det väntade nya drivor, och framför oss halkade en mjölkbil till i snön. Snöfallet och vinden verkade tillta, och när vi måste svänga in på en ännu mindre väg blev åkrar och markväg en enda vit öken.

Ett hopp genom en jättedriva, och så landade vi framför en igensnöad, igenfrusen gård. Anette Gunnarsson nådde ännu en pensionär med sin varma mat.

Hon medgav att det kändes skönt när turen är avklarad, mer än en timme för sent.

Annons

– Men i kväll ska vi ut igen, berättade hon. Efter en rundringning i södra Skåne visade det sig att situationen har varit ungefär densamma i alla landsbygdsområden.

– Det är tufft nu, sa Lilian Andersson i Tomelilla. Nu har alla bilar kommit lyckligt tillbaka, men en av dem fastande tidigare utanför Skåne Tranås, trots att den var fyrhjulsdriven.

– Nu erbjuder vi alla pensionärer som behöver mycket vård att komma in till korttidsboendet i Tomelilla, och hittills har en körts in hit. För övrigt ställer ledig personal och anhöriga upp och hjälper till, så det fungerar.

Under kvällen hade Tomelilla beredskap att anlita räddningstjänsten för att ta sig ut längs de små vägarna i trakterna av Onslunda, Brösarp och Smedstorp. Eventuellt kunde det också bli tal om bandvagnshjälp, om situationen förvärrades.

Även i Simrishamn förberedde sig hemtjänsten på onsdagskvällen för att ta hjälp av räddningstjänsten, om det skulle behövas. Några pensionärer togs in till kommunens äldreboenden. För säkerhets skull åkte hemtjänstpersonalen också två och två i bilarna. I Löderup-Glemminge-området var också snösituationen svår i går.

– Men personal som bor i de olika byarna ställer upp och jobbar extra i kväll, så vi delar upp kvällspatrullen, berättade Lisa Laakså, samordnare.

– Vi har också involverat en granne, som hjälper till, och flera anhöriga.

I Trelleborg ringde Per-Olof Derborn, administrativ chef på socialförvaltningen, runt till alla hemtjänstområden på eftermiddagen.

– Alla har löst problemen hittills, men vi har nu beredskap med fordon från räddningstjänsten – fyrhjulsdrivna jeepar eller en bandvagn – ifall situationen skulle förvärras.

I Skurup fastnade hemtjänstbilar, när de var på väg ut till vårdtagarna. En del pensionärer, som först kontaktades via telefon, blev också utan matleverans i går.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons