Annons
Nyheter

Helénmördaren psykiskt sjuk – kan slippa fängelse

Nyheter • Publicerad 1 februari 2005

I dag väntas beskedet om Helénmördarens psykiska hälsotillstånd – frågan som avgör om han ska dömas till vård eller fängelse. Enligt Sveriges Televison visar utlåtandet att Ulf Olsson är psykiskt sjuk.

Den rättspsykiatriska undersökningen av 53-åringen är avslutad sedan en tid tillbaka. Men själva utlåtandet om hans psykiska hälsa är inte färdigt och underskrivet. Utlåtandet väntas nå Lunds tingsrätt och bli officiellt i dag. Men enligt Sveriges Television, som tagit del av utlåtandet, är Helénmördaren psykiskt sjuk och bör därför inte dömas till fängelse.

Annons

53-åringen förklarades i december av tingsrätten i Lund skyldig till att ha begått den grova våldtäkten och mordet på den tioåriga Hörbyflickan Helén Nilsson våren 1989, som han dessförinnan rövat bort och hållit fången. Rättegången mot honom är planerad att återupptas den 7 februari.

När rättegången återupptas fortsätter även den del av målet som handlar om mordet på den 26-åriga Malmökvinnan Jannica Ekblad, som Helénmördaren också står åtalad för.

Enligt chefsåklagare Pär Andersson räcker bevisningen för att han ska kunna slutföra sin talan om kvinnomordet utan att avvakta en dröjande DNA-analys, som det nu görs ett tredje försök att utföra vid ett brittiskt speciallaboratorium. Analysen görs på mikroskopiska rester av spermier i kvinnans kropp. (TT)

Annette Fröstberg

Kristianstad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons