Nyheter

"Helénmannen" i långt förhör

Spaningsledningen i Helénmordet har nu trappat upp tempot i förhören med den misstänkte 52-åringen. Mannen förhördes under större delen av tisdagen. Förhöret började på förmiddagen i polishuset i Kristianstad och fortsatte efter lunchpaus till kvart över tre på eftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2004

Mannen fortsätter att neka till brottet och säger att han inte minns allt som polisen frågar honom om. Han hänvisar till den långa tid, över femton år, som gått sedan brottet. På tisdagen konfronterades mannen också med några av de provsvar som polisen fick i måndags från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping. Förhörsledarnas målsättning är att försöka få mannen att inse att hans situation blir allt mer omöjlig efterhand som polisen lägger fram nya bevis och indicier mot honom. Förhoppningen är att han i det läget väljer att erkänna. - Vi kommenterar inte vilka prover eller spår som vi nu fått besked om. Men jag kan säga så mycket som att beskeden är positiva för mordutredningen och därmed negativa för den misstänkte mannen, berättar spaningsledningens presstalesman Bo Widell. Chefsåklagare Pär Andersson uppgav på tisdagen att han någon av de närmaste dagarna kommer att begära en förlängd häktningstid av 52-åringen. Den nuvarande tiden går ut klockan elva på fredag. - För dagen är det inte aktuellt att lägga till någon ytterligare misstanke om brott mot mannen, säger Pär Andersson. Därmed är det en öppen fråga om polisen hittat blod från några andra offer än Helén Nilsson i den stuga som mannen disponerade mellan Höör och Hörby under 1989, året då både tioåriga Helén Nilsson från Hörby och 27-åriga Jannica Ekbladh från Malmö sexmördades. Polisen har hela tiden arbetat efter teorin att både Helén och Jannica fallit offer för samme gärningsman. Chefsåklagare Pär Andersson har nu tagit över från länskriminalen som förundersökningsledare även i Jannicamordet. En sådan förändring görs normalt när det finns någon person som är skäligen misstänkt i ett större brottmål. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.