Annons
Nyheter

Helénmannen förhörs under hypnos

Den 52-årige man som är häktad för morden 1989 på tioåriga Hörbyflickan Helén Nilsson och en 26-årig Malmökvinna ska förhöras under hypnos för att få hjälp att minnas. Förhöret genomförs troligen i september.
Nyheter • Publicerad 7 september 2004

Det är 52-åringen själv som väckt idén om ett förhör under hypnos.

"Vad jag kan bedöma har han en ärlig vilja att hjälpa till att försöka få klarhet, säger mannens försvarare Sven Jernryd till TT."

Annons

Han beskriver hur 52-åringen känner en stark skräck inför det han anklagas för, men inte själv kan minnas att han gjort det.

"Han vill bli fri från den skräcken."

Chefsåklagare Pär Andersson bekräftar att man har kontakt med en person som kan genomföra hypnosförhöret och att de praktiska förberedelserna pågår. Både åklagaren och försvarsadvokaten kommer att vara på plats.

"Vi följer allt från ett medlyssningsrum intill, säger Jernryd."

Förhör under hypnos är ovanligt i svenskt rättsväsende. Varken Pär Andersson eller Sven Jernryd har tidigare erfarenhet av det. Något prejudikat som slår fast bevisvärdet av till exempel ett erkännande under hypnos finns inte. Men det är heller inte poängen, menar Pär Andersson.

"Det här är ingenting som krävs för att slutföra förundersökningen. Jag räknar inte med något bevisvärde, men kanske kan det komma fram något som ändå har stort värde både för den misstänkte och för offrens anhöriga, säger han."

Enligt åklagarens bedömning kommer åtal inte att kunna väckas förrän i november. Det är främst resultaten av tekniska analyser som låter vänta på sig. Jernryd säger att han och hans klient accepterar det.

Bland det som polisen fortfarande arbetar med finns innehållet på disketter och hårddiskar med anknytning till 52-åringen.

"Vi vet att han varit en intresserad datoranvändare, både på biblioteket i Vimmerby och på sin egen dator. Då finns det anledning även för oss att vara intresserade, säger spaningsledaren Per-Åke Åkesson."

Kvällsposten uppger att en datordiskett med anknytning till 52-åringen innehåller bilden av en död man på en strand. Det bekräftas av Åkesson, som säger att den misstänkte ännu inte fått några frågor om bilden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons