Annons
Nyheter

Heléne Svensson leder s i Skåne

Kristianstads kommunalråd Heléne Svensson blev som väntat socialdemokraternas nya ordförande i Skåne. Hon är den första kvinnan på den posten.
Nyheter • Publicerad 24 november 2003

Inga andra personer föreslogs på kongressen, som hölls i Helsingborg i helgen, utan Heléne Svensson fick högljutt stöd av alla kongressdeltagare. - Det är naturligtvis mycket glädje, men också mycket ansvar. Det är Sveriges största s-distrikt och det är en stor uppgift att hålla samman de 33 arbetarekommunerna och de nästan 300 föreningarna i Skåne, säger hon. Det är första gången sedan början av 1900-talet som ordföranden kommer från nordöstra Skåne. Dessutom är hon den första kvinnliga ordförande som Skånes socialdemokrater haft. - Det är en verksamhet som har en historisk bakgrund av att vara mansdominerad, men jag hoppas att man alltid blir vald på den kompetensen man har. Vi har en styrelse med mycket tyngd i och hur det sedan kommer att märkas att det är en kvinna på posten, det är en fråga att ställa lite längre fram och då framförallt till medlemmarna. Heléne Svensson har varit vice ordförande i distriktet i många år och är ersättare i det viktiga verkställande utskottet centralt. Hon är även kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Hon anser inte att rollerna hamnar i konflikt med varandra. - Inte på något sätt. Man har sin politiska bas i partiet och utifrån den blir man vald att ha olika förtroendeuppdrag. Hon tror heller inte att det blir svårt att hinna med alla uppdrag. - De är inte så många till antalet, men däremot är det till innehållet stora uppdrag. Eftersom jag tidigare var vice ordförande blir det heller inte fler möten än tidigare. Skillnaden är bara att jag håller i dem. Jag ska däremot se över en del av mina mindre uppdrag. Man måste ha god planering, ha god förmåga att prioritera och det allra viktigaste är att jag har stöd från min familj. Hon tar över ordförandeposten efter Uno Aldegren som lett socialdemokraterna i Skåne sedan 1997. Sedan ett år tillbaka är han regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, ett uppdrag som av tradition inte brukar förenas med att vara ordförande för partiets Skånedistrikt. Text: Ingela Rutberg och Marcus Haraldsson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons