Annons
Nyheter

HD: Tunnelbygge i Hallandsåsen behövde vattentillstånd

Tunnelbygget genom Hallandsåsen behövde tillstånd enligt vattenlagen. Högsta domstolens besked på fredagsmorgonen gick på tvärs mot tidigare domar i tings- och hovrätt och tre chefer vid Banverket riskerar därmed att fällas för brott.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2005

Högsta domstolen (HD) har bara prövat frågan om tunnelbygget behövde tillstånd enligt vattenlagen. Nu återförvisas målet till tingsrätten som får pröva banverkschefernas ansvar.

De har genomgående nekat till brott.

Annons

Före byggstart beslutade den dåvarande vattendomstolen att vattenläckaget i åsen inte fick uppgå till mer än 33 liter i sekunden. Betydligt mer vatten än så läckte ut och vid vissa tillfällen var läckaget det dubbla.

Grundvattnet sänktes, brunnar sinade och mossar på åsen torkade ut. Det var det som ledde till beslutet att täta med Rhoca Gil 1997 och den därpå följande miljöskandalen.

De tre cheferna vid Banverket åtalades för att ha brutit mot vattentillståndet, men friades i både tings- och hovrätt eftersom domstolarna kom fram till att tunnelbygget egentligen aldrig behövde tillstånd enligt vattenlagen.

De rättegångarna visade att experter på området drog vitt skilda slutsatser om hur lagen ska tolkas. (TT)

Båstad/Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons