Annons
Nyheter

Havsforskare vill ha nytt torskfiskestopp

Havsforskarna vid Internationella havsforskningsrådet (ICES) anser att det återigen behövs ett torskfiskestopp i Kattegatt och östra Östersjön. Däremot bedömer de att sillen och strömmingen i det egentliga Östersjön tål ett ökat fiske.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

I den årliga presentationen av sina biologiska råd för europeiska fiskevatten skriver ICES att torskbeståndet i Kattegatt och östra Östersjön fortfarande anses vara hårt belastat och ICES föreslår därför ett stopp för torskfisket i de områdena.

I västra Östersjön finns däremot ett torskbestånd som tål fiske.

Annons

– Vi hade inte väntat oss något annat än att ICES skulle komma med dessa råd, säger Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

– Vi vill dock inte ha ett totalstopp utan andra regleringar.

Svenberg säger till TT att man från förbundets sida vill att det ska finnas gemensamma regler för hur fisket ska bedrivas i östra Östersjön.

– Problemet är att det fattas en långsiktig förvaltningsplan för fisket i östra Östersjön. Det finns olika regler för exempelvis baltiska fiskare och svenska fiskare. De baltiska fiskarna får fiska året runt, säger Henrik Svenberg.

I sin rådgivning skriver ICES att fisket på skarpsill i Östersjön kan höjas med 20 procent.

– Det är bra med tanke på balansen i havet och torskens chans att växa till sig. Skarpsillen går hårt åt torskäggen, sade Svenberg.

I Kattegatt vill ICES införa ett system med fiskedagar. Ett system som innebär att fiskare tilldelas ett antal dagar där de kan ta i land all fångad fisk, i stället för att som nu tvingas kasta tillbaka delar av fångsten.

– Det är ett system som vi stöder. Det skulle också ge forskarna en bättre bild av hur det ser ut i havet, sade Henrik Svenberg.

ICES råd ligger till grund för 2007 års kvoter, som fastställs av EU-kommissionen i december. (TT)

Leif Brändström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons