Nyheter

Hätskt möte om vindkraftspark utanför sydkusten

Det var fullsatt i Folkets park i Skurup på torsdagskvällen kväll när Airicole AB kallat till tidigt samråd om projektet att bygga 28 vindkraftverk i havet mellan Abbekås och Smygehus.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

Närmare 300 personer hade bänkat sig kring de uppdukade kaffeborden klockan 19, men ännu två timmar senare hade inte en droppe kaffe druckits.

Airicoles plan var att redogöra för projektet enligt en fastställd dagordning med information om företaget, tillståndsprocessen, projektet, miljökonsekvensbeskrivningen och en frågestund.

Men det hakade upp sig direkt. Första timmen ägnades åt en diskussion kring om mötet var ett tidigt samråd eller ett informationsmöte.

Göran Eriksson, Airicoles representant i Skåne, hade klara problem att hålla publiken i schack.

Aricoles advokat Louis Vasseur försökte ge sin syn på saken, men utan större framgång hos den massivt negativa åhörarskaran.

- Jag förstår att ni visar stort intresse för den här frågan och med all rätt, säger Louis Vasseur. Men det är vi som driver den här frågan med eget ansvar och det är vi som har kallat till det här tidiga samrådet. Det är inget beslutande möte, men heller inget debattmöte, som vi ser det.

Åhörarna var dock av en annan åsikt och många viftade för att få säga sin mening.

- Förstår ni inte att ni kan lägga ner hela projektet. Det är en planerad miljökatastrof. Vi vill inte ha 28 snurrande möllor här. Jag vet att det här är business för er, men ni ska inte tjäna pengar på sydkusten. Det är en demokratisk diktatur om ni inte bryr er om vad vi säger, sa Ivan Persson.

När det var dags för projektchefen Hans Ohlsson att redovisa vad Airicole tänkt sig utanför Abbekås-Smygehamn var klockan 21.

Kaffe, mackor och kakor dök upp på borden, men de stridslysta åhörarna gav sig säkert inte ändå. De viftade säkert lika mycket genom hela dagordningen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.