Nyheter

Hård storm stängde bron

Öresundsbron stängdes på torsdagskvällen av på grund av stormen. Enligt trafikcentralen har det tidvis varit orkanstyrka i vindbyarna.
Nyheter • Publicerad 11 november 2010
Foto: 

Klockan 22.55 beslutade Brons trafikcentral att helt stänga av biltrafiken i båda riktningar. Vindhastigheten varierar ständigt, men som mest har det varit 33 meter per sekund i vindbyarna - precis över gränsen för orkan. Tågtrafiken fortsätter dock som vanligt. För den går gränsen vid 35 meter per sekund, så länge inga ledningar skadas.

Gränsen mellan svår storm och orkan går vid 32,6 meter per sekund. Enligt danska väderinstitutet DMIlåg medelstyrkan på 20 meter per sekund vid 22-tiden.

Det fanns vid 23.30 ingen prognos för hur länge Bron måste hållas stängd. En ny bedömning av läget ska göras klockan 01.00. Fram till midnatt hade ovädret inte orsakat några olyckor på Bron.

Natten kommer att bli regnig och vinden vrida över från sydlig till sydvästlig.

– Det kan suga i rätt ordentligt, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

På fredagsmorgonen väntas det bli något lugnare: 20-22 meter per sekund. Temperaturen stiger från 5 till som högst 8 grader under dagen.

– Det kan komma regnskurar också, men med den blåsten har man ingen nytta av ett paraply, konstaterar Sten Laurin torrt.

I Danmark gick färjan Frigg Sydfyen på torsdagskvällen på grund utanför Tårs färjehamn, skriver Ekstrabladet. De 25 passagerarna ombord ska inte vara i fara.

– Kaptenen kunde inte få tillräcklig fart på skeppet på grund av blåsten i området, säger en talesperson för danska kustbevakningen till tidningen.

Färjan rapporteras vara oskadd och ska nu bogseras i land.

På bron över Stora Bält välte en lastbil tidigare under kvällen. Föraren kunde själv ta sig ut och fördes med ambulans till sjukhus. Efter olyckan stängdes den bron för trafik.

Lördagen blir också blåsig, om än inte lika mycket - som mest 17 meter per sekund i vindbyarna. Det finns fortsatt risk för skurar och det väntas inte bli varmare än 9 grader.

När får vi en lugn stund? – Det kan bli rätt lugnt på söndagen. Uppehållsväder med solglimtar och kanske 9 grader som mest. Men det kommer ett regnväder, antingen under dagen eller kvällen.

Måndagen väntas i alla fall starta utan regn.

Och för den som tycker att det är för lite värme och för mycket regn har Sten Laurin ett tips:

– Åk till Berlin söndag och måndag. Där väntas 18 grader.

Mikael Anjou
Kalle Elmqvist och Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.