Annons
Nyheter

Hård oppositionskritik mot budgeten

En brutal ekonomisk politik. Det ska löna sig att vara rik och kosta att vara fattig. Så kan oppositionens kritik mot budgeten sammanfattas.
Nyheter • Publicerad 20 september 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- Ni är konsekventa i er orättvisa politik. Det finns något robotliknande, kliniskt och kallt över den, sade socialdemokraternas förre finansminister Pär Nuder i riksdagsdebatten.

De rika har sällan haft så stor anledning att se fram mot nyårsnatten, enligt Nuder. Då kommer champagnekorkarna att fara mot himlavalvet i Djursholm och Fredrik Reinfeldts Täby. De deltidsarbetslösa får betala för borttagandet av förmögenhetsskatten, hävdade han.

Annons

Miljöpartiets Mikaela Valtersson påminde i debatten om att s-regeringen 2004 lade ett förslag om försämringar för deltidsarbetslösa som liknade regeringens nu lagda förslag, men att miljöpartiet och vänsterpartiet stoppade förslaget i budgetförhandlingarna. - Jag har aldrig någonsin hört talas om det, sade Pär Nuder, som då var samordningsminister.

Hans främsta kritik mot budgeten är att regeringen, trots rekordhöga överskott i budgeten, genomför stora besparingar på sjuka och arbetslösa. Enligt Nuder är politiken inte bara orättvis. Den undergräver också långsiktigt Sveriges konkurrenskraft, eftersom färre vågar ta språnget från det gamla till det nya med försämrade ersättningssystem.

- Ni säger att det ska löna sig att arbeta, men vad ni egentligen säger är att man inte ska ha råd att vara arbetslös. OECD har visat att det skapas fler högproduktiva jobb med en generös a-kassa, eftersom människor då inte tvingas ta arbeten de egentligen är överkvalificerade för, sade Pär Nuder. Vänsterpartiets Ulla Andersson hävdade att regeringens politik gynnar männen på kvinnornas bekostnad.

- Närmare 60 procent av regeringens skattesänkningar går till män. Regeringen ger till och med en skatterabatt till män som inte tar sitt ansvar hemma genom så kallade hushållsnära tjänster. Överklassnära tjänster vore ett bättre namn, sade hon.

Mikaela Valtersson fortsatte kritiken och framhöll att de svaga får sämre villkor, jämställdheten försämras, att småföretagarna inte får bättre villkor och att regeringen mitt i brinnande högkonjunktur genomför ofinansierade förslag och sänker skatterna.

Finansminister Anders Borg tyckte däremot att det nu är tid att glädjas.

- Det går bra för Sverige. Den goda ekonomin kommer att öka friheten och trygga välfärden, sade Borg samtidigt som han underströk vikten av en ansvarsfull ekonomisk politik med stabila offentliga finanser. (TT)

Owe Nilsson/TT Lillemor Idling

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons