Annons
Nyheter

Hård kritik mot regeringens tsunamihantering

Statsminister Göran Persson bär huvudansvaret för att regeringens krisarbete brast vid tsunamikatastrofen, slår katastrofkommissionen fast i sin rapport som presenterades i dag. Utrikesminister Laila Freivalds kritiseras för att utrikesdepartementet saknade krisberedskap.
Nyheter • Publicerad 1 december 2005

Kommissionen anser att en central krisenhet på UD ska tillsättas för att hantera större kriser i framtiden.

– Den enhet som regeringen redan föreslagit räcker inte, sade ordförande Johan Hirschfeldt.

Annons

Inom UD var det inte klart vem som var högsta ansvarig. Kommissionen anser att kabinettssekreterare Hans Dahlgren borde ha lett operationen mer aktivt. Informationen om katastrofen spreds inte heller effektivt inom UD. Det hålls utrikesminister Laila Freivalds ansvarig för. Ansvaret för den sena sjukvårdsinsatsen ligger på statssekreterare Mikael Sjöberg och sjukvårdsminister Ylva Johansson.

Försvarsdepartementet hade en jour som avskaffades sommaren 2004 och som vid tiden för flodvågskatastrofen upprätthölls på privat initiativ.

Socialstyrelsen väntade i tre dagar innan den tog initiativ till medicinsk hjälp, i väntan på besked från UD som inte hade den kompetensen, sade Hirschfeldt.

Informationen spreds uppåt i regeringskansliet, men fick inget genomslag. Flera chefer befann sig på annan ort och kritiseras för att de stannade kvar där. I en så allvarlig och komplicerad situation kan verksamheten inte ledas via mobiltelefon, påpekade Hirschfeldt.

Kommissionen avvisar förklaringarna från ledande håll om att informationen från katastrofområdet inledningsvis var så otydlig att det inte gick att fatta snabbare beslut än vad som gjordes.

Tvärtom konstaterar kommissionen att det "är slående hur korrekta bedömningar var som gjordes av de handläggare som först blev involverade i skeendet."

Det gäller såväl uppskattningarna av hur många svenskar som fanns i området som att speciellt badturisterna kunde vara särskilt utsatta. Medierapporteringen gav också inledningsvis en tydlig bild av katastrofens omfattning. Det går, enligt Hirschfeldt, inte att säga om någon svensk dött till följd av fördröjda sjukvårdsinsatser. Men många thailändare fick sämre vård och "det kan inte uteslutas att thailändska medborgare omkommit" till följd av det.

Enligt rapporten hade vissa felgrepp inom vården troligen kunnat undvikas om svenska sjukvårdsteam fått förstärka de thailändska vårdinstitutionerna.

"Dessa medicinska felgrepp kan komma att leda till bestående men hos drabbade resenärer", heter det.

Flera EU-länder – däribland Tyskland och Italien – hade fungerande kriscentrum med en bättre informations- och analyskapacitet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons