Annons
Nyheter

Han tjänade mest i riksdagen

Jan Emanuel Johansson, vars bolag tidigare drev ett transitboende i Trelleborgs kommun, tjänade i fjor mest av riksdagsledamöterna och deklarerade för 5,2 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011
Foto: 

När Skatteverket sammanställer inkomsterna för riksdagsledamöterna, stadsråden och EU-parlamentarikerna hamnar Jan Emanuel Johansson (S) i topp, strax före Thomas Bodström (S) som tjänade 2,3 miljoner kronor.

Siffrorna gäller för inkomståret 2010, samma år som Jan Emanuel Johansson köpte det tidigare vandrarhemmet i Snårestad och gjorde om det till transitboende för ensamkommande flyktingbarn där Malmö stad köper platser.

Annons

Transitboendet drev han genom sitt bolag Integreria AB som i sin tur ägdes av företaget Av egen kraft. I bolagen ingick ytterligare ett transitboende, i Trelleborgs kommun, samt flera behandlingshem för ungdomar.

– Jag har sålt båda bolagen, men är fortsatt involverad i basverksamheten, berättar Jan Emanuel Johansson. Transitboendena är mina skötebarn och jag är angelägen om att de ska fungera bra.

Han svarar lite svävande på frågan om man kan tjäna så mycket pengar på omvårdnadsbolag.

– Förra året drev jag totalt 14 bolag. Det är svårt att säga exakt vilket som genererade vilka pengar, säger han och påpekar att han även betalade 3,1 miljoner kronor i skatt.

De 14 bolagen sysslade med omsorg och fastigheter. Johanssons vårdhem har kritiserats för att ha dåligt med bemanning och lågt utbildad personal. Varken Malmö stad eller Socialstyrelsen, som inspekterat transitboendet i Snårestad har några anmärkningar. Boendet drivs numera av Frösunda assistans.

Jan Emanuel Johansson har periodvis suttit i riksdagen. Åren 2002–2006 var han ordinarie ledamot och därefter har han ersättare fram till oktober 2010. 2001 deltog han i och vann dokusåpan Robinson och belönades med en halv miljon kronor.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons