Annons
Nyheter

Han letar efter sin försvunna syster

Trelleborgaren José Luis Losa har vuxit upp i tron att hans fjärde syster dog strax efter födseln. När graven öppnades visade det sig att kistan var tom. Nu är José övertygad om att lillasystern lever och han kämpar med sina övriga syskon för att hitta henne och få reda på sanningen.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2012
Foto: 
Hemma i Spanien rullar fall efter fall med stulna barn upp i media. José Luis Losa och hans åtta syskon gör allt för att hitta sin försvunna syster. De vill att politikerna går till botten med vad som hände på spanska kliniker från fyrtiotalet fram till nittiotalet.
Hemma i Spanien rullar fall efter fall med stulna barn upp i media. José Luis Losa och hans åtta syskon gör allt för att hitta sin försvunna syster. De vill att politikerna går till botten med vad som hände på spanska kliniker från fyrtiotalet fram till nittiotalet.Foto: 

José Luis Losa berättar om sin familjs öde som under de senaste veckorna fått stor uppmärksamhet i spanska medier.

Hans mamma har alltid hävdat att hans lillasyster Rebeca, som föddes i juli 1977, blev bortrövad och inte alls dog strax efter födseln som läkarna påstod. Hon fick aldrig se det döda barnet och omständigheterna var märkliga.

Annons

– Hon har alltid haft en känsla av att något var konstigt. Dessutom har väl en moder några slags instinkter, säger José Luis Losa som själv var fyra år när systern föddes och bara minns att mamman bar svarta kläder då hon kom hem efter förlossningen.

För några år sedan började de första fallen med spädbarn som stulits och sålts bli kända i Spanien. Detta fick hans mamma att tänka mer på vad som egentligen hände med Rebeca.

– Min systers svärmor arbetar som sjuksköterska på sjukhuset i San Sebastian där min syster skulle ha dött. Det var hon som sa till min mamma att begära ut alla papper, förklarar José Luis Losa.

De läste födelseattesten, sjukjournalen och dödsattesten. Men något var fel. Tiderna som uppgavs stämde inte och det fanns inte angett vilka läkemedel som de gett flickan när de behandlade henne.

Josés syster föddes på en privatklinik i San Sebastian, en kuststad i nordvästra Spanien. Ett par dagar efter födseln sade läkarna att hon hade andningsproblem och behövde vårdas på San Sebastians sjukhus. Flickan fördes dit och efter en kort tid meddelade läkarna att flickan dessvärre avlidit. Föräldrarna bad om att få se sin döda dotter, men på bårhuset fick de bara se en kista.

– De sade till mamma att det inte var bra för henne att se barnet, säger José Luis Losa.

Familjen hade en familjegrav på kyrkogården där Josés morfar hade begravts ett par år tidigare.

– Mina föräldrar såg till att ordna en ordentlig begravning även för Rebeca.

Begravningen skulle visa sig bli en viktig pusselbit när familjen nu försöker få fram sanningen. Efter att de läst de förfalskade handlingarna från sjukhuset, kontaktade familjen en förening som bildats av andra som också misstänker att deras barn blivit bortrövade.

Uppgifterna som familjen fått fram överlämnades till polisen som startade en utredning. Nyligen fick familjen ett domstolsbeslut på att graven skulle öppnas och innehållet undersökas.

Annons

– Graven öppnades den 10 januari i år. En domare och en rättsläkare var på plats. Vi fick en bekräftelse från rättsläkaren den 12 januari. Det hade aldrig funnits någon person i den lilla kistan, säger José Luis Losa.

Resultatet blev en chock för familjen.

– För mamma blev det någon typ av lättnad men självklart är hon arg. Min pappa fick däremot en rejäl smäll.

Själv reagerade han och hans andra åtta syskon med en stark vilja att göra allt de kan för att få träffa sin nu vuxna syster. Och att jobba för att spanska politiker ser till att myndigheterna går till botten med både deras och alla andra liknande fall.

– Vi är nio syskon och vi har nu kommit ut som utrusande tjurar med målet att politikerna ska ta detta på allvar, säger José, som beskriver sig själv och sina syskon som väldigt målmedvetna personer som tänker vara högljudda.

De upplever att andra tidigare fall har tystats ner i hemlandet.

– De säger att fallen redan har preskriberats. Vi skiter i det. Sanningen ska absolut fram.

José Luis Losa har uppgifter om att en av läkarna som skrivit under systerns sannolikt falska dödsattest fortfarande arbetar kvar på sjukhuset i San Sebastian.

– Det sista anmälda fallet är från 1995. Det har anmälts 600 fall i Baskien varav 300 bara i San Sebastian. Mina misstankar är att det är många med makt som varit inblandade. Adoptioner har länge varit kopplade till katolska kyrkan.

I sin kamp för att ge alla stulna barn och deras föräldrar upprättelse har José Luis Losas och hans syskons delat uppgifterna sinsemellan.

Annons

– Min äldsta syster är journalist. Hon har fått ta hand om alla kontakter med media.

Andra syskon har haft möten med politiker.

– Vi försöker prata med alla för att verkligen få ett löfte om att detta ska utredas. Inte bara vårt fall utan alla. De som har gjort detta har spelat med våra känslor. Vi vill att de som varit involverade ska skämmas. De ska inte sova gott om natten.

Han tror att det ligger ekonomiska motiv bakom systerns försvinnande.

– Från början handlade det om politik, säger José Luis Losa och berättar att diktatorn Franco som regerade i Spanien mellan 1939 och 1975 ska ha sett till att barn till regimkritiska mödrar omhändertogs och placerades i regimvänliga familjer.

Uppgifter finns om att det ska ha handlat om flera hundra tusen barn som rövades bort eller omplacerades under Francos tid. Han tror att det fanns ett utarbetat system för att stjäla nyfödda barn som fortsatte även efter Francos död.

– Jag tror att det fanns de som rent affärsmässigt ägnade sig åt att sälja barn.

José Luis Losa har också gått ut och vädjat till personer som arbetat på sjukhusen och anat eller vetat något att ge sig till känna.

– Faktiskt har folk börjat prata om det nu, säger han. Till exempel på en begravningsbyrå har någon trätt fram som kände till detta.

José Luis Losa bor i Trelleborg sedan 2005 då han flyttade hit genom sitt arbete på Trelleborg AB. Nu när han är långt från resten av familjen sköter han först och främst en sida på Facebook som de lagt upp i sin lillasyster Rebecas namn. Där finns en massa bilder på familjen Losa Ocáriz. I dag är systern 34 år gammal och förhoppningen är att hon på något sätt ska upptäcka sidan och känna igen sig.

Annons

– Jag skulle så gärna vilja veta var hon har varit, hur hon har det och vad livet har gett henne. Det är såklart mycket möjligt att hon heter något annat och att hon inte ens vet att hon är adopterad. Men hon måste likna oss, säger José Luis Losa, som också inser att systern mycket väl kan bo någon annanstans i världen än i Spanien.

– San Sebastian ligger nära den franska gränsen och det har gått rykten om att franska kvinnor reste över gränsen med en kudde under tröjan för att ”föda barn” i Spanien. Sedan åkte de hem med ett nyfött barn.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons