Nyheter

Hammarskjöldsfirande inleddes med vernissage

Nyheter • Publicerad 29 juli 2005

Maria Beskow var bara tre år gammal 1961 när hennes gudfar Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka i Zambia. Trots det har han varit en stor del av hennes uppväxt.

– Hans minne var väldigt levande genom det som mina föräldrar berättade om honom, säger Maria Beskow.

Hennes föräldrar, Bo och Greta Beskow var goda vänner till Dag Hammarskjöld och de umgicks ofta här nere på Sandhammarens kust.

I går var Maria Beskow inbjuden att inviga en utställning med zambisk konst på galleri Matzner & Matzner i Hagestad.

– Det är en ära att bli tillfrågad. Med konsten kan vi föra Dag Hammarskjölds budskap vidare, säger Maria Beskow.

Konsten på galleriet är gjord av unga konstnärer från Zambia. Galleristen Boel Matzner insåg tidigt att hon ville vara med i firandet av Dag Hammarskjöld.

– Jag läste i vintras om att Hammarskjöld skulle firas här på Backåkra. Jag tyckte att vi som var det galleri som låg närmast absolut skulle vara med, säger Boel Matzner.

Maria Beskow är numera nere på Österlen ungefär en gång om året. Efter att Dag Hammarskjöld förolyckades sålde hennes föräldrar sitt hus vid Sandhammaren och det dröjde 30 år innan Maria Beskow återvände hit.

– Nu bor en av mina bästa vänner härnere. Det här är en väldigt speciell plats på flera sätt för mig, säger hon.

Ett 40-tal personer hade samlats till den tidiga vernissagen på galleriet. Det här blev dagens första programpunkt för Maria Beskow som sen raskt skulle vidare till fortsatt firande.

Carl Johan Engvall

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.