Nyheter

Halvårig pojke dog efter njuroperation i Lund

Nyheter • Publicerad 4 januari 2007

En fem månaders pojke drabbades av en svår hjärnskada sedan hans njurar opererats bort på Universitetssjukhuset i Lund i maj förra året. En månad efter operationen avled han. Nu har sjukhusets chefsläkare Eva Ranklev anmält saken till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Pojken hade en medfödd sjukdom som medförde att njurarna slutade fungera efter en månad. Eftersom sjukdomen också innebär stor risk för cancer i de icke fungerande njurarna beslutades det att dessa skulle opereras bort i väntan på en njurtransplantation.

Efter operationen utvecklade den lille ett lågt blodtryck som inte åtgärdades. Detta ledde till att hjärnan inte fick tillräckligt med syre. Den följande hjärnskadan bedömdes som så allvarlig att det enligt läkarna inte var etiskt försvarbart att fortsätta med den planerade njurdialysen och transplantationen. När åtgärderna avbröts avled pojken. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.