Nyheter

Hälsoval ger tyngre diagnos

Region Skåne misstänker att vårdcentraler rapporterar in alltför tunga diagnoser på patienters sjukdomar och att det kan vara en effekt av hälsovalsreformen i Skåne. Vårdgivarna får mer betalt för sjukare patienter.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2013

Region Skåne misstänker att vårdcentraler rapporterar in överdrivet tunga diagnoser på patienters sjukdomar. Det kan vara en effekt av hälsovalsreformen i Skåne som innebär att vårdgivarna får bättre betalt ju sjukare patienterna är, enligt regionen.

Hälsoval Skåne innebär frihet för privata företag att öppna mottagningar och rätt för patienterna att välja mellan länets 150 vårdcentraler, hälften av dem privata.

Enligt företaget TJP, som på uppdrag av regionens revisorer har granskat reformen, har antalet diagnoser på några enheter ökat oförklarligt mycket.

Magnus Kåregård, medicinsk rådgivare på regionens hälsovalskontor, misstänker enligt Sydsvenskan att vårdgivarna av ekonomiska skäl överdiagnostiserar patienter eller tar med diagnoser som inte är relevanta.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.