Annons
Nyheter

Häktad för knivmord i Malmö

En 45-årig man som misstänks ha knivhuggit sin exsambo till döds i Malmö i fredags häktades i dag.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

Efter cirka 45 minuters förhandling och överläggning bakom stängda dörrar beslutade tingsrätten att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska vara väckt den 5 mars.

Mannen greps på platsen i fredags. I inledningen av häktningsförhandlingen medgav han genom sin advokat Ulf Bjermer häktning och medgav också att det finns sannolika skäl för misstanken om mord. Det kan tolkas som att han erkänner gärningen.

Annons

Med anledning av dramat har kammaråklagare Ulrika Rogland, åklagare i ärendet, kallat till presskonferens. Mannen dömdes förra året för våld mot kvinnan. Domen överklagades, men tingsrätten beslöt att han inte behövde vara häktad i avvaktan på ny rättegång.

– Det här är alltid svåra bedömningar och utgången i det här fallet blev djupt tragiskt, säger Malmö tingsrätts chef lagman Eva Wendel Rosberg till TT.

Det var den 23 november 2011 som den nu mordmisstänkte dämdes till ett års fängelse för olaga frihetsberövande, sedan han bundit fast kvinnan. Rätten bedömde den gången att varken risken för att han kunde påverka utredningen eller återfalla i brottslighet var tillräckligt stark för att han skulle behöva vara kvar i häkte.

– Åklagaren överklagade och krävde skärpt straff, men yrkade inte på häktning i sitt överklagande, säger Wendel Rosberg.

Hon tillägger att mannen redan varit häktad i cirka en månad när domen föll. Den tiden räknas av från strafftiden och om han hade skött sig i fängelset skulle han ha släppts fri efter två tredjedelar av strafftiden.

– Någon gång kommer man ut och det är i det skedet som man måste se till att skydda den som är utsatt för en hotbild, säger Eva Wendel Rosberg.

Myndigheternas hantering av förspelet till knivmordet kan komma att granskas av Socialstyrelsen enligt en ny lag, lagen om utredningar avseende vissa dödsfall, som började gälla vid årsskiftet. Men det blir i så fall en granskning i efterhand, först när en dom mot mannen vunnit laga kraft.

Lagen är en utvidgning av den så kallade lex Bobby, som gällde fall när barn dött till följd av brott. Den nya lagen gäller sådana dödsfall bland såväl barn som vuxna, där gärningsmannen är en närstående.

– Kan man se att offret varit i behov av skydd eller hjälp, då utreder vi. Vi tittar på hur olika myndigheter har agerat och ser om man kunde ha gjort något mer, säger Anna Ericsson, handläggare hos Socialstyrelsen.

Syftet är inte att peka ut någon som eventuellt gjort fel, utan att visa vad som kan förbättras. I en granskning nyligen enligt lex Bobby av 19 fall där barn dött till följd av brott fann Socialstyrelsen bland annat att barns behov av skydd inte alltid utreds tillräckligt snabbt och att sjukvården och skolan ibland brister i sin skyldighet att anmäla misstankar om att barn far illa.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons