Annons
Nyheter

Hägglunds bygger nytt stridsfordon

Hägglunds ska på egen bekostad utveckla ett nytt åttahjuligt stridsfordon, till en kostnad av cirka 100 miljoner kronor. Hägglunds hoppas vara med och slåss om bland annat en jätteorder till det brittiska försvaret med det nya fordonet.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2006

Svensk försvarsindustri brukar oftast vänta på utvecklingsbeställning från det svenska försvaret innan man drar igång ett nytt vapenprojekt. Men situationen har förändras till följd av det svenska försvarets neddragningar.

Nyligen gick Saab in och tog större delen av utvecklingskostnaden för det förarlösa stridsflygplanet Neuron, som utvecklas tillsammans med bland annat Frankrike.

Annons

Det nya stridsfordonet har arbetsnamnet SEP 8x8.

Hägglunds ägs numera av BAE Systems, en internationell vapenjätte med rötter i Storbritannien.

Hägglunds är redan i färd med att utveckla ett annat sexhjuligt/banddrivet stridsfordon, SEP 6x6, som är besläktat med det nya fordon som ska konstrueras det närmaste året.

SEP 8x8 får tjockare pansar än sin lillebror SEP 6x6 för att stå emot beskjutning med pansarskott. Den får också större lastförmåga men blir också avsevärt tyngre, 24 ton.

De nya stridsfordonen är avsedda för internationella uppgifter och måste kunna flygas till stridsområdet. De kan förses med olika stridsmoduler beroende på uppdrag.

Den demonstrator, ungefär prototyp, som byggs ska användas av BAE i marknadsföringen. Det är en mångmiljardorder som hägrar för Hägglunds och BAE i Storbritannien men också på andra marknader. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons