Annons
Nyheter

Hagamannen kan få livstid

Hagamannen Niklas Lindgren riskerar livstids fängelse om han döms skyldig till kvinnoöverfallen i Umeå. På fredagen inleds rättegången i polishusets säkerhetssal.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Bakom stängda dörrar ska sex kvinnliga offer höras om sina smärtsamma minnen från mötena med Hagamannen.

Tre av åtalspunkterna gäller våldtäkt av den så kallade normalgraden. Två rör brutala våldtäkter som nästan slutade med döden för de båda kvinnor som utsattes. Tingsrättens syn på dessa överfall kommer att ha stor betydelse för längden på det fängelsestraff som väntar Niklas Lindgren om han befinns skyldig. Chefsåklagare Annika Öster har rubricerat båda gärningarna som grova våldtäkter och försök till mord.

Annons

En natt i mars 2000 hittades en 22-årig kvinna våldtagen, nedkyld och svårt medtagen på universitetsområdet. Kvinnan hade tydliga strypmärken på halsen. Detta tillsammans med det faktum att hon lämnats åt sitt öde i åtta minusgraders kyla gör att åklagaren ser det hela som ett mordförsök.

Hagamannens sista överfall var lika brutalt. I december 2005 attackerades en 51-årig kvinna på E4-bron över Umeälven. Kvinnan blev inte bara våldtagen och misshandlad, gärningsmannen bet också av hennes ena öra innan han släpade ut henne till iskanten, enligt åklagaren för att dränka henne. Av någon anledning misslyckades han.

Efter några veckor i häktet erkände Niklas Lindgren fem av de sex överfall han nu åtalas för. Däremot har han hela tiden förnekat att han haft i uppsåt att döda något av sina offer. Den delen av åtalet kommer troligen hans advokat Leif Silbersky att göra allt för att skjuta i sank. Ett fängelsestraff för mordförsök kan i princip bli lika långt som för ett mord, upp till livstid. Men om Annika Öster inte lyckas styrka att den åtalade Niklas Lindgren insett risken för att hans offer kunde dö, och att han varit likgiltig inför detta, kan han enbart dömas för våldtäkterna. Det innebär i så fall ett betydligt kortare fängelsestraff.

– Kan man inte styrka mordförsök i de här fallen finns det inga möjligheter att döma till livstid. Grov våldtäkt kan ge högst tio år, säger Catharina Sitte Durling, doktor i straffrätt verksam vid Stockholms universitet.

Om Hagamannen enbart döms som skyldig till våldtäkter blir strafflängden troligen någonstans mellan åtta och tolv år, enligt Catharina Sitte Durling.

Om rätten finner honom skyldig till mordförsök kan straffet bli strängare.

– Visst riskerar han livstid, säger hon. (TT)

Thomas Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons