Annons
Nyheter

Gustaf Olivecrona död

En av de stora inom svensk politisk journalistik har gått bort. Gustaf Olivecrona, 81 avled på måndagen efter en längre tids sjukdom.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005
Gustaf Olivercrona, journalist, har avlidit. Foto Cornelia Nordström
Gustaf Olivercrona, journalist, har avlidit. Foto Cornelia NordströmFoto: 

Det finns en handfull namn som kan lyftas fram när man pratar om svensk politisk tv-journalistik. Under mediets första år existerade den knappt, reportrarna fungerade mer som mikrofonstativ åt politikerna som fritt och oemotsagda fick lägga ut texten. Men i mitten av 1960-talet införde Gustaf Olivecrona, Åke Ortmark och Lars Orup - de tre O:na - den form av journalistik som vi är vana att se i dag. Pålästa och inte fullt så respektfulla ställde de politikerna mot väggen.

– Jag upplevde det som om vi skapade en ny journalistisk självständighet i förhållande till makthavarna. Vårt samarbete förädlade skjutjärnsjournalistiken, det gällde att vara påläst och ställa envisa frågor i syfte att få fram information. Det är vardagsmat i dag, men då var det inte det, säger Åke Ortmark till TT. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons