Annons
Nyheter

Gunnar Silfverberg Utgaard har befälet på Götheborg

De senaste 20 åren har han uteslutande jobbat på segelfartyg. Så pondus och rutin har han, Gunnar Silfverberg Utgaard, kaptenen som med fast hand tar Götheborg till Ystad.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
Kapten på Götheborg, Gunnar Silfverberg Utgaard, gick som många i sin generation till sjöss när han var ung. Bild: Ulf Mårtensson
Kapten på Götheborg, Gunnar Silfverberg Utgaard, gick som många i sin generation till sjöss när han var ung. Bild: Ulf MårtenssonFoto: 

Kaptenens salong är ombonad med skeppets grova stockar synliga. Träinredningen går i grönt. Men kapten Utgaard tror att hans föregångare på Götheborg, hade det bra mycket lyxigare. Ändå har en arkitekt tagit fram exakta profler på skåp och inredning så att den ska vara tidstypisk.

Gunnar Silfverberg Utgaard är född i Norge men bor med sin familj på en liten gård söder om Strömstad. Där driver han i liten skala lant- och skogsbruk. Finns det en motsättning där - mellan att odla marken och vara till sjöss.

Annons

-Nej, inte historiskt sett. Det är nog ganska typiskt, att man har en gård och drygar ut sina inkomster med vad sjön kan ge.

Som ung gick han till sjöss, som så många i sin generation. En tredjedel av alla norska

pojkar gick på 60-talet till sjöss. Så är det inte längre. Han har tidigare jobbat på norska skolseglingsskepp, som skulle fostra unga sjömän, men numera arbetar han enbart på Götheborg.

Han är ingen havsromantiker.

- Jag har jobbat i 40 år på sjön. Numera är det bara ett jobb. Jag hoppas att livet har mer att erbjuda, säger kaptenen som gärna plockar svamp eller bär i skogen.

Men till sjöss tycker han att det är trevligast att segla.

- Götheborg har sina brister, som blir synliga när man jobbar på henne, enligt kapten Utgaard.

- Men hon är en unik båt. Något att vara stolt över.

Hon har också fina seglingsegenskaper, enligt kapten.

Är hon en säker båt?

Annons

-Vad är säkert? Hur säkert är det i Biscaybukten på vintern? Det är säkrare att stå på land, säger kapten och drar en parallell till bilkörning. Alla vet att det kan vara farligt, men man kör ändå.

Trots sin rutin - eller kanske tack vare - har han också respekt för havet. Även han kan bli rädd, säger han, inte minst för att han som kapten har det yttersta ansvaret ombord.

De senaste dagarna har kapten Utgaard haft befäl över Götheborg när hon seglar fram och tillbaka på Östersjön. Men han trivs egentligen bättre när hon är ute på långfärd, när man efter en dag till sjöss kan glädjas över en god dagsetapp.

I morgon kommer han med Götheborg till Ystad, sista stoppet innan skeppet kommer hem till Göteborg. Kaptenen själv skyndar dock iväg efter ceremonin i hamnen. Hans äldsta dotter i Norge ska gifta sig.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons