Annons
Nyheter

Gryningspyromanen får skadestånd

Den 45-årige man som kallas gryningspyromanen får 21 000 kronor i skadestånd från staten för den tid han satt anhållen och häktad misstänkt för flera mordbränder förra året. Det har justitiekanslern (JK) beslutat.
Nyheter • Publicerad 29 september 2009

YSTAD. Mannen greps och anhölls i juli 2008 misstänkt för fyra mordbränder i Simrishamn. Han häktades, och omhäktades, misstänkt för bränderna. Vid omhäktningen misstänktes han även för hot mot tjänsteman.

45-åringen greps och anhölls även i oktober 2008 misstänkt för tre grova mordbränder i Ystad. En månad senare greps och anhölls han igen, misstänkt för stöld och mordbrand i Ystad.

Annons

Hot mot tjänsteman och stöld var två av punkterna när mannen tidigare i år dömdes till fem månaders fängelse tidigare i år. Ett straff han avtjänat.

Men utredningarna om mordbränderna lades ner. 45-åringen är därför inte längre misstänkt för dem.

Han satt frihetsberövad i totalt 14 dygn misstänkt för bränderna. För det begärde han 26 000 kronor i skadestånd.

JK skriver i sitt beslut att normalersättningen är 20 000 kronor i månaden första månaden. Eftersom 45-åringen i ett fall var misstänkt för grova mordbränder anser JK att hans lidande varit större än normalfallet. JK pekar även på den omfattande publicitet som förekom i samband med frihetsberövandena. Därför får 45-åringen 21 000 kronor, något mer än normalbeloppet.

När JK bestämt ersättningens storlek har han också tagit hänsyn till att 45-åringen varit frihetsberövad tidigare. Då anses lidande ha varit mindre och ersättningen sänks.

Utöver det får mannens försvarare 2 760 kronor för sitt arbete med begäran till JK.

Elisabeth Andersson
Per Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons