Nyheter

Gryningspyromanen anhållen efter brand i Ystad

Den 45-årige man som kallas gryningspyromanen är återigen anhållen. Han är skäligen misstänkt för branden i Sandskogen som totalförstörde en sommarstuga på Idrottsstigen.
Nyheter • Publicerad 23 november 2008
Den 45-årige gryningspyromanen greps klockan 06.25 ett par hundra meter från platsen där sommarstugan brann. Bild: Sprisse Nilsson
Den 45-årige gryningspyromanen greps klockan 06.25 ett par hundra meter från platsen där sommarstugan brann. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Mannen greps strax före klockan halv sju på söndagsmorgonen, bara ett par hundra meter från den eldhärjade sommarstugan.

Formellt var det inte branden, utan två cykelstölder som fick polisen att ingripa mot honom.

- Redan före branden stötte polisen på mannen, berättar polisens informatör Ewa-Gun Westford. Då hade han en cykelkärra som han inte kunde förklara hur han hade fått tag i.

Larmet om branden kom tjugo minuter i fem. Knappt två timmar senare fick polisen larm om att mannen var vid järnvägsövergången vid vägen mot Saltsjöbaden.

- Jag hade tagit bilder på branden och kände igen honom, berättar den frilansjournalist, som ringde polisen.

Efter tipset hittade polisen 45-åringen, som även den här gången hade en cykel, som inte var hans.

Vid lunchtid på söndagen beslöt jourhavande åklagare Anders Svensson att anhålla mannen som skäligen misstänkt för mordbrand och på sannolika skäl misstänkt för cykelstölderna. - När det gäller branden har vi bara indicier, säger Ewa-Gun Westford.

- Därför är misstankegraden den lägre i skalan. Eftersom 45-åringen är villkorligt frigiven räcker det egentligen med de misstänkta cykelstölderna för att han ska anhållas.

45-åringen är villkorligt frigiven från det treåriga fängelsestraff hovrätten fastställde 2006 och som handlar om försök till mordbrand.

Domen kom efter att mannen försökt anlägga bränder i Mora. 2007 frigavs 45-åringen, men frigivningen är villkorlig till 2009.

Mannen har figurerat i utredningen kring den senaste tidens bränder i Ystad, utan att kunna bindas vid brotten. I somras häktades han misstänkt för de anlagda bränderna i Simrishamn. Han greps, anhölls och begärdes även häktad efter de tre anlagda bränderna i Ystad i oktober. Den gången räckte inte bevisen för en häktning och mannen kunde lämna jourdomstolen i Lund som en fri man. När det senast brann i Ystad, den 10 november såg två vittnen gryningspyromanen utanförhuset på Trädgårdsgatan 1 där det brann i trapphuset. Den gången ingrep polisen inte mot honom.

- Vi hade ingenting som band honom vid bränderna och vet sedan tidigare att det juridiskt inte håller att hålla honom, säger Ewa-Gun Westford. Vi känner ett ansvar gentemot Ystadsborna, som vi vet är mycket oroliga. Därför känns det bra att vi kunnat ingripa den här gången, även om de starkare misstankarna rör cykelstölder.

I och med att mannen anhållits har polisen ett par dygn på sig att vaska fram bevis mot honom. Lyckas man kan han begäras häktad. I annat fall måste han släppas.

- Vi har ett pussel med många bitar att lägga, säger Ewa-Gun Westford. Medan vi gör det råder utredningssekretess.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.