Annons
Nyheter

Grundstött fartyg utanför Skåne ligger kvar

Det lastfartyg som natten till onsdagen gick hårt på grund vid den skånska sydkusten kommer troligen inte att kunna dras loss under torsdagen.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2006

– Man behöver säkerligen ta bort en del av lasten. Det blir en rätt stor operation och min bedömning är att det blir svårt att klara det under dagen, säger Per Walden, vakthavande vid Kustbevakningen, till TT.

I lasten finns mer än 3000 ton urea, ett ämne som används som gödningsmedel.

Annons

Fartygets kapten, som på onsdagseftermiddagen anhölls för sjöfylleri, lades samma dag in på sjukhus för observation sedan han klagat över hjärtbesvär. Han stannade över natten och på torsdagsmorgonen var det fortfarande oklart hur länge han skulle stanna på sjukhus, uppger polisinformatör Ewa-Gun Westford.

Han hade ungefär en promille alkohol i blodet och radarbilder från marinen visar att det 88 meter långa fartyget hade en snurrig färd mot stranden i Kåseberga; det gick runt sin egen axel upprepade gånger före grundstötningen.

Kaptenen var ensam på bryggan vid grundstötningen, enligt Ewa-Gun Westford. Under torsdagen ska några av de tio besättningsmännen höras.

Fartyget Vita är registrerat i Antigua-Barbuda i Västindien. Det lastades i ryska Vyborg i Finska viken och skulle till en brittisk hamn. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons