Annons
Nyheter

Grisuppfödare hotas av miljonförluster

De grisuppfödar i Tommarp, Gärsnäs, Tomelilla och Kvidinge som nu tvingas nödslakta sina djur riskerar miljonförluster. Den uppskattningen gör man på länsstyrelsen i Skåne.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2007

– Det är ju stora besättningar det handlar om med 1 000-tals djur. Jag kan inte bedöma det här exakt, men det handlar sannolikt om mångmiljonbelopp i förluster för var och en av de svinuppfödare som är aktuella, säger Lennart Sjöland på länsstyrelsen i Skåne.

Det var i slutet av förra veckan som Jordbruksverket beslutade avliva grisarna på de gårdar i bland annat Skåne som drabbats av smittan PRRS. Sammanlagt rör det som om tusentals djur som måste slaktas.

Annons

Av de skånska smittade gårdarna ligger två i Tommarp, en i Kvidinge, en i Gärsnäs och en i Tomelilla. På den enda smittade gården i Halland har de sista djuren gått till slakt. Gården ska nu saneras. PRRS är en av de sjukdomar som ger möjlighet till full ersättning av djurvärdet samt de kostnader som uppstår till följd av exempelvis sanering.

De största kostnaderna uppstår för svinuppfödarna eftersom endast hälften av produktionsbortfallet ersätts. Genom olika försäkringar kan man bygga upp skyddet till 80 procent av produktionsbortfallet.

– Eftersom det tar tid att bygga upp så stora besättningar blir det under alla förhållande en förlust för uppfödarna, säger Lennart Sjöland.

Hur många av de totalt sex gårdarna - fem i Skåne och en i Halland - som faktiskt är smittade vet man just nu inte. Jordbruksverket tittar i sin provtagning efter antikroppar i grisarna, vilket innebär att grisar som ännu inte utvecklat smittan ter sig friska. Men alla avlivas.

Jordbruksverket har börjat kartläggningen av de drabbade gårdarnas kontakter med andra svinbesättningar. Prover tas på gårdar som ligger nära de smittade besättningarna. Smittskyddsenheter på Jordbruksverket övervakar också ett antal slakterier i jakten smittvägarna.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

Fakta:

PRRS - Porcine reproductive and respiratory syndrome är en virussjukdom som drabbar grisar. Smittan kallas också Blue ear disease eftersom cirka fem procent av de drabbade suggorna får blåa öron till följd av cirkulationsstörningar.

Annons

Första fallet upptäcktes i USA 1987. I Europa sågs den först i Tyskland 1990. I Danmark är viruset mycket utbrett.

Källa: TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons