Nyheter

Grissjukdom kostar 40 miljoner

Kostnaderna för att försvara Sveriges grisar mot sjukdomen PRRS kommer att hamna på cirka 40 miljoner kronor. Jordbruksverket har hittills betalat ut omkring 13 miljoner till de grisbönder vars besättningar drabbades. Men den siffran kommer att stiga, skriver lantbrukstidningen ATL.
Nyheter • Publicerad 1 november 2007

Fram till den här veckan har tio uppfödare ansökt om ersättning från Jordbruksverket. Åtta av dessa hade PRRS-smittan i sina besättningar. De två andra tillhör den grupp av misstänkta kontaktgårdar som senare visade sig

vara smittofria.

Under längre eller kortare tid i somras var totalt 15 besättningar spärrade. Fortfarande är ett par av dem belagda med restriktioner.

Prognosen är att den ekonomiska kompensationen till uppfödarna efter smittoutbrottet hamnar en bit över 30 miljoner kronor. Till det skall läggas statens kostnader för provtagning på närmare tio miljoner.Det har inte gått att klarlägga hur PRRS-viruset kom in i Sverige.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.