Nyheter

Gravida kollar fostret i Danmark

Alltfler gravida skånska kvinnor vänder sig till privatkliniker Danmark för så kallade Nupp-test, där kromosomförändringar på fostret kan spåras. Den skånska sjukvården har ännu inte kapaciteten utbyggd på det här området och på Ultralyddskliniken i Köpenhamn tar man numera emot runt 20 svenska kvinnor varje vecka, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007

Nupp-testet innebär att vätskelagret i fostrets nacke mäts med ultraljud. Lagret är tjockare hos barn med kromosomstörningar som exempelvis Downs syndrom. 

Det är framför allt äldre kvinnor som löper ökad risk att föda barn med kromosomstörningar. I dag erbjuds ofta gravida över 35 år ett fostervattensprov, men det är ingen helt riskfri diagnosmetod. Statens medicinsk-etiska råd rekommenderar därför i stället en kombination av blodprov

och Nupp-test. 

Läkaren Bengt Walles på kvinnokliniken i Kristianstad säger till radion att gravida i hela Skåne troligen kommer att kunna erbjudas Nupp-test om några år.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.