Annons
Nyheter

Gratis vård gav inte fler sjuka

Den fria sjukvården för barn och ungdomar upp till 20 år har inte lett till att trycket på vårdcentralerna i Skåne har ökat. Det visar en granskning som SR Malmöhus gjort.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2002

Vid årsskiftet infördes fri sjukvård för skånska barn och ungdomar upp till 20 år. Reformen genomfördes efter en feltryckning vid omröstningen i regionfullmäktige. Men den fria sjukvården ledde alltså inte till att fler unga söker vård. I mars månad i år sökte sig, enligt SR i Malmö, nära 28 000 personer som omfattas av gratis vård till primärvården i Skåne. Det är nästan 4 000 färre än samma månad förra året. Då var vården för den här gruppen var belagd med en avgift. Inför reformen restes oro för att trycket på vårdcentralerna skulle öka, men primärvårdsdirektör Ulf Swanstein säger till P4 Radio Malmöhus att oron var obefogad. - Min generella uppfattning är att patientavgifter inte har så stor betydelse för människors benägenhet att söka vård, säger han. Men det totala trycket på primärvården har ändå ökat jämfört med förra året, eftersom personer över 20 års ålder allt oftare söker vård. Feltryckningen innebar att regionens utgifter i budgeten ökade med 50 miljoner kronor i uteblivna patientavgifter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons