Annons
Nyheter

Gratis vård för alla under 18

Sjukvård för barn upp till 18 år blir gratis i Skåne, men bara i primärvården. Förslaget är ett försök att få barnfamiljer att söka vård på en vårdcentral istället för att gå till akuten.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011
Foto: 

Efter flera års förhandlingar inom femklövern har Miljöpartiet fått igenom sitt förslag om avgiftsfri barnsjukvård. Men det blir bara avgiftsfritt i primärvården.

På akuten och till specialiserad vård kommer det även i fortsättningen att kosta 300 kronor för ett läkarbesök för barn över 12 år.

Annons

– Vi hade gärna sett att vi hade fått igenom det på sjukhuset också, men det här är en bra början, säger Anders Åkesson, regionråd för Miljöpartiet.

På en pressträff på onsdagen presenterade företrädare för femklövern en rad åtgärder för att minska den hårda belastningen på sjukhusens akutmottagningar.

Från och med idag ska det exempelvis vara möjligt att hitta alla kvälls- och helgöppna vårdcentraler på Region Skånes hemsida.

Dessutom vill politikerna styra vårdenheterna så att de belönas om de kan erbjuda tider på kvällar och helger, men straffas mer om patienterna söker vård på andra vårdenheter.

Emma Svensson
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons