Annons
Nyheter

Granatattack i upptrappat gängkrig

En granat kastades natten mot lördagen mot en kriminell 23-årings lägenhet i bostadsområdet Almgården i Malmö. En ny attack i ett intensivt gängkrig, enligt polisen.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2008

Ingen människa skadades i explosionen som inträffade vid tolvtiden natten mot lördagen. Men laddningen var kraftig och tre lägenheter fick rutor krossade eller skador på fönsterbågar. Delar av husets fasad mellan andra och tredje våningen förstördes.

- I en av lägenheterna bor en 23-åring som vi känner till för olika typer av kriminalitet sedan länge, säger kommissarie Tony Pallon, vid länskriminalen i Skåne.

Annons

Mannen befann sig inte i sin lägenhet vid explosionen men hämtades in på förhör under natten. Ingen gärningsman hade gripits på lördagsförmiddagen.

Flera tomhylsor

I en park utanför fastigheten hittades flera tomhylsor samt en moped med påslaget lyse och två hjälmar slängda bredvid. Enligt vittnen hördes först en kraftig smäll och sedan något som de tyckte lät som skott från ett vapen.

- Vi har beslagtagit mopeden och hjälmarna för närmare undersökning. Hylsorna har samlats in, säger Pallon.

Enligt polisen är det oklart om mopeden är densamma som användes när en 22-årig man blev beskjuten i sin bil på Tornfalksgatan i Malmö tre nätter tidigare. Vittnen såg då två gärningsmän komma åkandes på en moped.

Tony Pallon ser sprängningen som en del av det upptrappade gängkriget i Malmö.

- Det är två falanger. Vad poängställningen är för tillfället vet jag inte, säger han till TT.

Sedan midsommar, då en 20-årig man skottskadades allvarligt i stadsdelen Persborg, har minst åtta olika incidenter ägt rum i kriget mellan de två fraktionerna. Mindre än 48 timmar tidigare exploderade en kraftfull bomb utanför en restaurang i centrala Lund. Inte heller då skadades någon.

Ny kriminalitet

Länskriminalen tror att kriget handlar om marknadsandelar, obetalda skulder eller personliga oförrätter.

Annons

- Det är en ny typ av brottslighet som kommit hit, säger Pallon och jämför med de många våldsdåd som varit i Göteborg på senare tid.

Men att stoppa nattens granatattack i tätbefolkade Almgården var inte möjligt. Trots att polisen vet ungefär vilka som är inblandade.

- Vi förvarnas inte, sådant här bara sker, säger Pallon.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons