Annons
Nyheter

Gran ersätts inte med lövträd

Försöket att föra in bok och ek istället för den gran som föll i decemberstormarna 1999 har misslyckats. EU-bidragen har dragit ut på tiden.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2002

Vid stormarna för två och ett halvt år sen förstördes 4000 hektar skog i Skåne. Skogsvårdsstyrelsen hoppades att hälften av den fällda skogen skulle ersättas av lövskog, med hjälp av bidrag. Det repporterar de skånska P4-kanalerna. Men det nationella bidrag som de drabbade skogsägarna får ta del av om de planterar lövskog skulle först granskas av EU. Den granskningen har tagit så lång tid att många skogsägare nu planterat barrträd. - Vi tycker inte bara att det är skogägarna som förlorar på att det nu planteras mest gran i Skåne. Alla förlorar på det. Lövskog hade berikat miljön på många goda sätt, säger Rolf Malm på Skogsvårdsstyrelsen i södra Sverige till radion. Granskog anses inte höra hemma i Skåne och redan idag finns det för mycket av gran här.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons