Annons
Nyheter

Göingar kräver mer av Region Skåne

Lägg ner Region Skåne eller skapa regional balans. Den uppmaningen kommer från flera hundra göingar som anser att Region Skåne inte har tagit sitt ansvar.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2002

På torsdagen fick regionpolitikerna ett brev med avsändaradress Göingeupproret. I brevet uppmanas regionpolitikerna att se till att balanskravet uppnås. Det vill säga tillväxt, bärkraft och balans i hela Region Skåne. - Vi vill se resultat, manar företrädarna bakom Göingeupproret som också påpekar att av de satsningar på regional infrastruktur som gjorts har nästan inget tillfallit Östra Göinge kommun. Totalt omfattar Region Skånes program 160 olika objekt för sammanlagt 500 miljoner kronor. Av det går 1,2 miljoner kronor till Östra Göinge för trafiksäkerhets- och miljöåtgärder. I programmet finns också elva objekt för regionala bärighetsåtgärder på kommunala vägar för 33 miljoner. Ingen av dessa går till Östra Göinge. Regionala kollektivtrafikåtgärder omfattar 22 objekt för 167 miljoner kronor. Inget går till Östra Göinge. Regional handikappanpassning av kollektivtrafiken omfattar 32 objekt, inget av dem i Östra Göinge. - Vi vill se konkreta planer från regionpolitikerna på hur de tänker satsa i Östra Göinge, sade Bertil Jönsson, Sibbhult, som är en av Göingeupprorets talesmän. Upprorets andra talesman och kvinna är Jörgen Svensson, Glimåkra och Ann Jönsson Gamlarp. Göingeupproret föddes egentligen ur en träff mellan Göingeambassadörerna för några månader sedan. - Ett 20-tal personer som är engagerade i göinges utveckling bestämde sig för att göra något åt den vad de kallar regionala obalansen. I dag är 300 personer, företagare och föreningsaktiva engagerade. - En partipolitiskt obunden organisation, påpekar Bertil Jönsson som dock inte sticker under stol med att man vill samarbeta i frågan med kommunala politiker. Vi känner oss svikna och lurade i den här delen av Skåne, säger Jörgen Svensson som påpekar att även politiker på riksplanet som förlängde regionförsöket får ta sin del av ansvaret. På 25 år har det inte avsatts mer än fyra miljoner kronor på infrastruktursatsningar i Östra Göinge. Och tittar man framåt finns inga planer. - Nu vill vi se en konkret handlingsplan över hur politikerna i regionen vill satsa på den här delen av Skåne, säger Jörgen Svensson som också uppmanar göingarna att kryssa de regionpolitiker som tänker jobba för balans. Text: Marie-Louise Lindell

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons