Annons
Nyheter

GM: Det brådskar för Saab

Biltillverkaren Saab är på väg ut ur GM-familjen och hotas av rekonstruktion. Innan GM säljer Saab vill den amerikanska ägaren se stöd från Sveriges regering. Siktet är inställt på ett självständigt Saab 2010.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2009
Rick Wagoner krävde på en presskonferens i natt stöd av svenska regeringen för att kunna sälja Saab – annars hotar konkurs. Bild: Scanpix
Rick Wagoner krävde på en presskonferens i natt stöd av svenska regeringen för att kunna sälja Saab – annars hotar konkurs. Bild: ScanpixFoto: 

GM-ledningen har försökt sälja Saab sedan i fjol och är nu på väg att dra in allt finansiellt stöd.

Från och med 2010 måste Saab klara sig som "en självständig affärsenhet", enligt den rekonstruktionsplan Saab-ägaren lämnade in till USA:s finansdepartement på tisdagen.

Annons

Nattens besked från GM var en icke-nyhet, tycker Sven-Åke Berglie som är vd för underleverantörernas organisation FKG.

- GM skickar över ansvaret för Saab på någon annan och det är ju ingen lösning. Men deras agerande när det gäller Saab har ju varit en katastrof i tjugo år. Därför var det här väntat. De har ju inte pengarna, säger han.

Att regeringen vägrar skjuta till pengar till företaget tycker han är svårt att uttala sig om eftersom han inte vet hur mycket pengar det skulle handla om. Men rör det sig bara om att ge lånegarantier för lån hos Europeiska investeringsbanken kan sådana vara rimliga.

Enligt svensk lagstiftning innebär en företagsrekonstruktion att ett bolag får en viss tid på sig för att rekonstruera sin verksamhet och/eller sina finanser. Under tiden är företaget skyddat från fordringsägarna, som till exempel inte kan begära utmätning eller ansöka om konkurs.

Att försöka rekonstruera Saab för att få företaget livskraftigt är enligt Sven-Åke Berglie en mycket svår uppgift, men han tycker att det är värt att försöka.

Läget för Saab är "brådskande" och det handlar om ett omfattande behov av pengar som måste till, slår GM fast. Och pengarna vill GM se på bordet innan en försäljning.

GM-chefen Rick Wagoner tycker pengarna ska komma från Rosenbad.

Blir det inget stöd från svenskt håll kan det sluta med en ansökan om "rekonstruktion" redan i februari.

- Spontant så är vår reaktion att det vi nu ser är att GM har övergett Saab och inte längre tror på verket och i stället tycker att skattebetalarna i Sverige ska ta över ansvaret, säger näringsministerns statssekreterare Jöran Hägglund.

- Vi har varit tydliga från dag ett att det inte kommer att vara aktuellt. Vi har andra saker som skattebetalarnas pengar ska gå till. Är de beredda att ta ansvar så var vi beredda att diskutera. Men om inte ens de tror på Saab som företag, varför skulle vi vara bättre ägare?

Annons

TT: Är GM:s plan att Sverige ska köpa Saab?

- Det är alldeles uppenbart att när de nu begär att vi ska gå in med fem miljarder kronor och de säger att de ska ha lämnat Saab 2010, vem sitter där med skägget i brevlådan?

Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan, är inte förvånad över GM:s besked.

- Det var väl egentligen ett ganska väntat besked för oss, säger han.

- Det visar att man fortsätter att försöka att hitta en lösning för Saabs framtid.

TT: Vad vill du mer se för att det här ska ordna sig till sist?

- Vi måste sätta oss ner och analysera läget. Jag håller väl för troligt att man måste fortsätta dialogen med regeringen. På något sätt behövs det skjutas till kapital.

- Jag vill ändå tro att det finns en öppning i det här. En sak är ju i alla fall klar: GM har ju klart deklarerat att man inte vill lägga ner Saab.

Från oppositionen kommer krav på statligt stöd.

- Det här innebär fortsatt osäkerhet för Saab och tusentals anställda i Trollhättan. Samtidigt lägger det ett allt tyngre ansvar på den svenska regeringen, säger Tomas Eneroth, näringspolitisk talesman för Socialdemokraterna.

Annons

Matts Carlsson, bilanalytiker på Göteborg Management Institute, anser att GM med en rekonstruktion hittat en "finurlig" lösning på Saab-problemet.

- Från GM:s sida blir det en form av riskspridning. Men det är tveksamt om alla leverantörer orkar med detta.

Att dessutom säga att Saab ska blir självständigt nästa år tycker Carlsson är "en vettig lösning" som kan ge fler jobb i Trollhättan.

Globalt planerar GM att göra sig av med 47 000 anställda i år. Därtill ska ytterligare fem fabriker i USA läggas ned inom loppet av tre års tid.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons