Annons
Nyheter

Giftalgerna växer i värmen

Sommarens högtryck är här och då väcks de slumrande blågröna giftalgerna i Östersjön till liv.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008

De har redan varit synliga i Stockholms skärgård och i innerstadens vatten, säger Gunnar Anneer, marinekolog vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Förekomsten av giftalger har legat på normala nivåer hittills i år, men nu när högtrycket kommer kan de slå till snabbt.

Annons

Förutsättningarna är väldigt "goda" för att algerna kommer att öka i nästa vecka. De svaga nordostliga vindarna gör att de förmodligen inte kommer att nå det svenska fastlandet ännu. Däremot finns det risk för att ansamlingar snart driver i land runt Öland och Gotland, säger Gunnar Anneer.

I en rapport publicerad på torsdagen konstaterar han att svaga ytansamlingar av cyanobakterier, så kallade blågröna giftalger, har siktats från norra Öland upp mot Bråviken samt runt Gotland. Svagare ansamlingar har även noterats i Ålands hav, Skärgårdshavet och i östra Finska viken.

Algblomningar kan vara mycket lokala, även om en vik är drabbad kan en intilliggande vara fri från blomningar. Läsidan av öar är sällan drabbade.

Människor och djur ska undvika att både bada och dricka av vattnet som kan medföra klåda, magsjuka och muskelkramper. Djur kan till och med dö om de dricker av vattnet, enligt Anneer.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons