Annons
Nyheter

Geely lägger bud på Volvo

Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar, uppger Volvoägaren Ford. Volvos ledning välkomnar beskedet. ”Huvudkontor, ledningsgrupp – allt kommer att fortsätta utgå från Göteborg”, säger Geelys talesman i Sverige.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2009
Foto: 

GÖTEBORG. Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar, uppger Volvos ägare Ford för TT.

Enligt ett pressmeddelande från Ford är Geely förstahandsval i budprocessen på Volvo PV.

Annons

Enligt Ford pågår förhandlingar och inget slutgiltigt beslut har tagits. Det finns ingen tidsbegränsning för förhandlingarna.

”Ford anser att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke”, skriver Fords vice vd Lewis Booth i pressmeddelandet.

Ford kommer inte vid en försäljning att behålla något ägande i Volvo PV, enligt bolaget.

”Volvos ledning välkomnar dagens besked som ett positivt steg framåt”, skriver Volvo PV:s vd Stephen Odell.

– Huvudkontor, ledningsgrupp – allt kommer att fortsätta utgå från Göteborg. Affärsplanen som ligger, den ligger fast. Man kommer att behålla all typ av produktion, alla fackliga avtal, alla återförsäljarnät intakta som de ligger i dag i Sverige. Man har ingen ambition att egentligen flytta någon befintlig verksamhet till Kina, hävdar Anders Fogel på Brunswick Group, svensk talesman för Geely.

Han säger också att Geely har ”enorm respekt” för Volvo som företag och varumärke. Geely har därför varit tydligt med att det varumärket, om möjligt, ska utvecklas ännu mer, däribland Volvos fokus på fordonssäkerhet.

– Man har också en ambition att utveckla arbetet med hur man gör bilar mer miljövänliga, säger Fogel.

Geely Automobile, som är Kinas största privata biltillverkare är noterat på Hongkong-börsen. Företaget bygger bland annat en bil som har anklagats för att vara alltför lik Rolls-Royce Phantom.

För cirka en månad sedan fick Geely ett rejält kapitaltillskott när det stora amerikanska investerarbolaget Goldman Sachs Capital Partners via en av sina fonder köpte konvertibla obligationer för motsvarande cirka 2 miljarder kronor.

Det sågs av bedömare som ett sätt att få in pengar för att kunna göra förvärv utomlands.

Annons

– Vi är glada att Ford har bestämt sig för att gå vidare. Det har tagit alldeles för lång tid och det har tagit alldeles för mycket kraft av mina medlemmar. Nu kan vi förhålla oss till det här på ett helt annat sätt, säger Sören Carlsson, ordförande i Unionen på Volvo Personvagnar i Göteborg.

Att Ford pekat ut Geely som huvudintressent behöver dock inte innebära att de andra spekulanterna är helt uträknade.

AB Volvo sålde sin personbilstillverkning till Ford 1999, och det var i slutet av förra året som Ford klargjorde att man ville sälja Volvo Personvagnar.

Volvo PV gjorde i fjol en förlust på cirka 13 miljarder kronor. Första halvåret i år uppgick förlusten till knappt fyra miljarder.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons