Nyheter

Gasutvinning i Skåne tidigast 2014

Tidigast 2014 kan Shell påbörja utvinningen av skånsk naturgas i full skala. Det framgår av den kommentar som bolaget nu har lämnat till Bergsstaten i Falun.
Nyheter • Publicerad 8 april 2008

Godkänner Bergsstaten oljejättens ansökan om att få genomföra geologiska provtagningar i Skåne tänker sig Shell att undersökningarna pågår under tre år.

Skulle det därefter visa sig finnas utvinningsbara gasfyndigheter avser bolaget ansöka om att få provborra för utvinning och också testa hur en produktion i full skala kan ske. I sina kommentarer till Bergsstaten uppskattar man tidsåtgången till ytterligare tre år. Är företaget därefter nöjt med resultatet räknar man med att kunna utvinna naturgas industriellt. Tidsåtgången pekar i riktning mot att en industriell utvinning av naturgas någon gång runt 2014.

De områden Shell intresserar sig för är den så kallade Colonussänkan samt Höllvikengraven. Dessa täcker tillsammans in en stor del av Skåne och inkluderar bland andra orterna Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn, Ystad, Kristianstad, Trelleborg, Vellinge och Malmö.

Colonussänkan sträcker sig diagonalt över Skåne från Kullahalvön ner till Österlen. Höllvikengraven återfinns på Söderslätt. De flesta av de berörda kommunerna i Skåne är negativa eller avvaktande till Svenska Shells planer på att undersöka om det finns naturgas i den skånska berggrunden. Shell försäkrar i sina kommentarer till de inlämnade remissvaren från berörda kommuner och intressenter att varken provborrningarna efter geologiska prover eller de senare borrningarna innebär någon skada på grundvattnet eller närmiljön. Man lovar också återställa samtliga platser i urpsrunligt skick efter varje avslutad fas.

Företaget uppger sig ha ambitionen att det skånska naturgasprojektet ska bli ett "skolboksexempel" när gäller hänsynen till miljön och till de sociala och ekonomiska faktorerna.

Bergsstaten är tillsyns - och tillståndsmyndighet. Myndigheten har ännu inte gett oljejätten klartecken för att undersöka förekomsten av naturgas i det aktuella området.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.