Nyheter

Gasutsläpp på Tivolibadet i Kristianstad

Tivolibadet fick utrymmas efter larm om att klorgas spridit sig i anläggningen. Sex personer fick föras till sjukhus, men uppges må bra efter omständigheterna.
Nyheter • Publicerad 7 april 2004

Räddningstjänsten fick larmet klockan 18 och styrkor med sammanlagt 20 man från Kristianstad, Hässleholm och Perstorp ryckte ut. Efter att ha utrymt de cirka 90 personerna som befann sig på badet stängdes det. Även ett område utanför badet spärrades av, eftersom det visade sig att klorgasen hade lyckats sprida sig ut från anläggningen. Men vi har haft tur med vinden som har gjort att gasen drev ut över ån och vattnet, berättar Anders pålsson, brandingenjör. Enligt honom kan klorgasen vara dödlig att inandas och den kan orsaka skador på lungorna. Tre personer, varav två i personalen och en yngre anhörig till dem, skadades och fick föras till sjukhus. Ytterligare tre personer fördes till sjukhus för kontroll, efter att ha uppgett att de känt obehag. Vad Anders Pålsson vet handlar det dock i samtliga fall om lättare skador. Enligt uppgift från sjukhuset mår de bra, berättar han. Utsläppet uppstod enligt honom i samband med en transport av svavelsyra till badet, som använder det tillsammans med natriumklorit för att bilda klorgas i syfte att hålla badvattnet rent från bakterier. Det förvaras i olika tankar, men i samband med transporten har svavelsyran av någon anledning hällts direkt i tanken för natriumklorit, så att det bildades värme och klorgas, berättar han. Fram till klockan 23 på tisdagskvällen beräknades räddningsinsatsen pågå, men då var den akuta faran redan över, för badhuset hade vädrats ut invändigt och vätskan i olyckstanken pumpats över till tankar på utsidan, som sedan skulle fraktas bort till en säker plats och oskadliggöras. Badet kommer dock att hålla stängt hela onsdagen, men räknar med att öppna som vanligt igen på torsdagen. Text: Peter Maunula

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.