Annons
Nyheter

Gasledning längs Skånes kust

Den omstridda gasledningen Nord Stream kan komma att dras väster om Bornholm. Och därmed hamna utanför Skånes sydöstra kust.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2007

Planeringen för och debatterna om gasledningen Nord Stream har pågått i flera år. Ledningen ska föra naturgas från Ryssland till Europa och kommer innebära ett stort anläggningsarbete och nya samarbeten mellan länderna. De möjliga effekter ledningen har på miljön och det sätt som den skapar ett beroende av Ryssland har många gånger väckt protester från Sverige. Och nu lär frågan bli ännu mer inflammerad.

Det är nämligen möjligt, eller till och med troligt, att gasledningen kommer dras väster om Bornholm, i stället för öster om den danska ön som det först var planerat.

Annons

Gasledningen hamnar då avsevärt mycket närmare Sverige, och mer specifikt; sydöstra Skåne.

– Jag fick höra om detta under ett Östersjöseminarium i tisdags, berättar riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp).

När YA kontaktar Nord Stream blir uppgifterna bekräftade:

– Vi överväger möjligheten, men inget beslut tas innan en grundlig utredning är gjord, säger presskontakten Irina Vasilyeva från bolaget Nord Stream. Frågan är nu hur den näraliggande gasledningen påverkar Skåne.

För Carl B Hamilton är Rysslands starka intresse i ledningen en anledning till oro:

– Ryssland har uppgett att den ryska Östersjöflottan ska patrullera och skydda gasledningen. Det är definitivt inte bra för Sverige att ryssarna har ett motiv till att gå in på svenskt vatten med militär, säger han.

Irina Vasilyeva dementerar dock uppgiften kraftigt:

– Det är inte sant. Vi har flera gånger gjort klart att gasledningen är ett kommersiellt projekt mellan flera länder och att ingen flotta är involverad. Gasledningen behöver dessutom inte skyddas. Den ligger ju på havets botten.

Vad ledningen kan ha för effekter på miljön utreds dock fortfarande enligt Irina Vasilyeva. Men Naturvårdsverket, som ännu inte har fått en ansökan att ta ställning till men ändå har diskuterat projektet med Nord Stream flera gånger, har flera betänkligheter. – För det första handlar det om hur ledningen kan påverka de dumpningsplatser för ammunition som finns i Östersjön, säger Ann Peters från Naturskyddsverket.

– Fler frågetecken som vi vill ha svar på är hur anläggningsarbetet stör djur och natur, om ledningen läggs så nära Sverige att det hotar områden som är naturskyddade, om de under anläggningen kommer spränga eller schakta och därmed skapa grumling i vattnet som sprider sig med strömmarna. Ja, det finns många olika aspekter som vi vill få information om innan vi kan ta ställning. Även om Naturvårdsverket och regeringen skulle ställa sig negativa till gasledningen gör dock transnationell lagstiftning att Sveriges möjligheter att avstyra ledningen är små. På grund av att gasledningen inte går inom Sveriges territoriella vatten, utan endast genom Sveriges ekonomiska område, har regeringen nämligen ingen suveränitet i frågan. Och trots att Sverige sannolikt inte ska ha en del av den naturgas som transporteras, kan landet därmed få en ledning längs med dess kust, vare svenskarna vill eller inte.

Annons

Lina Hansson

0411-557847

lina.hansson@ystadsallehanda.se

Fakta: Nord Stream

*Gasledningen Nord Stream planeras gå från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Ryssland har gott om naturgas medan Europa är i behov av bränslet. EU anses inte kunna täcka sitt energibehov utan tillförsel från Ryssland.

*Det ryska företaget Gazprom äger 51 procent av aktierna i Nord Stream och BASF och E.On vardera 24,5 procent. Gazprom ägs i sin tur till 51 procent av ryska staten.

*Ledningen kommer följa Östersjöns botten och vid vissa områden grävas ned i sjöbotten. Nedgrävning orsakar dock allvarligare miljökonsekvenser. Det anses exempelvis nödvändigt där ledningen behöver skyddas från fartygs ankring.

*Längs med ledningen planeras även en säkerhetszon inom vilken ankring är förbjuden, men fiske tillåtet.

*Vattnet mellan Bornholm och Skåne är förhållandevis djupt, men att ankra är ändå möjligt. Det utreds därför fortfarande om ledningen kommer behöva grävas ned i havsbottnen eller ligga ovanpå.

Fakta: Svårt för Sverige att påverka

Annons

*Eftersom gasledningen inte planeras att dras genom Sveriges territorialgräns, vilken går tolv sjömil från kusten, har regeringen svårt att avstyra projektet.

*Det område där ledningen ska gå är dock inom Sveriges ekonomiska område, vilket vi delar med andra länder.

*Enligt FN:s havsrättskonvention har alla stater rätt att dra ledningar på havsbotten. Bolaget som drar ledningen måste dock förhandla exempelvis Sverige, som måste godkänna sträckningen.

*Just nu utarbetar bolaget Nord Stream en miljökonsekvensbeskrivning. Denna skickas tillsammans med en ansökan till regeringen som skickar den vidare på remiss, exempelvis till Naturvårdsverket och Sjöfartsverket. Regeringen tar sedan beslut om ansökan, men måste ha allvarliga skäl om de ska kunna hindra arbetet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons