Annons
Nyheter

Fyra i Skåne smittade av ehec i Tyskland

Fyra personer i Skåne är hittills smittade efter ehec-utbrottet i norra Tyskland. Tre av dem får sjukhusvård, och två av dem har HUS, hemolytisk uremiskt syndrom, som riskerar att skada blodkärl och njurar.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
Foto: 

Totalt är på torsdagseftermiddagen ett tiotal svenskar konstaterat smittade, enligt Smittskyddsinstitutet, och fler är att vänta. Det kan ta upp till tio dagar innan symptomen visar sig, blodig diarré utan feber och magkramper. Man kan också bära på bakterien och smitta andra utan att själv bli sjuk.

Även personer i Halland, Västra Götaland och Jämtland har smittats.

Annons

– Hittills har det bara drabbat vuxna, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare hos Smittskydd Skåne. Där har man precis lagt ut information om ehec-smittan på sin webbsida, berättar hon också.

Det är viktigt att akutmottagningar och primärvård tar väl hand om patienter med symptom som söker. Resenärer på väg till Tyskland, som tänker äta på restaurang, ska välja bort grönsaker, säger Eva Gustafsson också.

– Tyskland har haft utbrott en hel månad, men det är först nu vi känner till fall i Sverige. Om det beror på att folk inte rest så mycket tidigare eller inte vet vi inte, fortsätter Eva Gustafsson.

Hon säger också att den variant av ehec som nu är aktuell är särskilt aggressiv.

– I normala fall är det 10-15 procent av de drabbade som får den allvarliga formen HUS. Men här är det på fyra sjuka hälften som drabbats.

I norra Tyskland har tre personer dött hittills, hundratals är förgiftade och ovanligt många har drabbats av HUS.

Enligt Smittskyddsinstitutet ska man vid resa till Tyskland den närmaste tiden inte bara undvika sallad och råa grönsaker. Man ska också undvika opastöriserade ostar och opastöriserad mjölk.

Det är oklart i vilket land eventuellt smittade grönsaker är odlade, men det är vanligt att smitta beror på att de bevattnats med vatten som är kontaminerat med ehec-smittad gödsel.

Man kan vara smittad i upp till tio dagar innan symptomen visar sig.

Maria Sällberg
Gunilla Ingels
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons