Annons
Nyheter

Fyra gånger fler humlor kring ekogårdar

Humlorna surrar och trivs kring ekologiska gårdar. Kring dessa finns mer än fyra gånger fler humlor än vid gårdar där man använder konventionella odlingsmetoder, visar nya rön från Svenska Vildbiprojektet.
Nyheter • Publicerad 8 april 2004

Den främsta orsaken är att ekogårdarna har ett större inslag av vitklöver i sina vallodlingar. Vitklöver blommar längre än rödklöver och bidrar till en jämnare tillgång på nektar och pollen under hela sommaren, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande. Det är inte odlingsmetoden som avgör hur många olika humlearter som finns kring gårdarna, utan mångfalden i landskapet. Humlorna skulle gynnas av fler blomrika zoner vid sidan av åkrarna, blommande gårdsmiljöer och bryn. De skulle också må bra av en ökande andel klövervall i växtföljden och mer vitklöver i vallodlingen. Några lite ovanligare humlearter, som vallhumla och klöverhumla, gynnas av fält med åkerböna. Svenska Vildbiprojektet är ett samarbete mellan SLU, Artdatabanken och Uppsala universitet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons