Annons
Nyheter

Fyra får döda i ny misstänkt vargattack

Natten till lördagen revs fyra får till döds och ett skadades. Attacken skedde på en gård utanför Löderup. Familjen Cederström som har fåren är säkra.
- Det är absolut en varg. Vi har fått sms från flera i området som sett den smyga omkring här. Det här är förskräckligt och måste få ett slut, säger Åsa Cederström.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2013
Foto: 

Det var Åsa Cederström som upptäckte de döda och skadade fåren tidigt på lördagsmorgonen. Stora bitar av fåren hade rivits och på ett får var ett stort köttstycke uppätet.

Hennes make, Carl Cederström, hade på natten kört runt och försökt upptäcka den varg som grannarna sett.

Annons

– Jag såg ingenting men det finns ju stora skogspartier där det går bra att gömma sig, säger han.

Länsstyrelsen kontaktades och först ut var skadebesiktningsmannen Tom Espgård.

– Det jag ser just nu är tydliga spår av varg, den har ätit av bröstfettet och huggspåren i bakbenet tyder också på att det är en varg. Men vi måste förstås göra en samlad bedömning av alla de rivna fåren, säger Tom Espgård.

Även den ansvarige för vargfrågor på länsstyrelsen, Bertil Nilsson, kom ut till platsen, en stor gård på Österlen. Men han ville inte kommentera det han såg förrän det gjorts en helhetsbedömning.

Familjen Cederström var mycket upprörd över det som hänt och menade att något nu måste hända.

– Det här går inte längre. De som vill ha varg får gärna komma ut till oss och se vad som kan hända, säger Åsa Cederström.

Maken Carl instämde.

– Jag har jägarlicens och jag tvekar inte. Kommer den tillbaka hit så är jag redo, säger han.

Häromdagen sågs en varg vid Bollerup en bit bort men om det är samma vet ännu ingen. Under fredagskvällen var sms-trafiken intensiv mellan grannarna i området och flera uppgav att de sett en varg röra sig i området.

– Alla vi som håller på med fårskötsel tycker förstås att länsstyrelsen måste göra något. Eller måste det krävas att de ger sig på ett litet barn? säger Åsa Cederström.

Annons

Skadebesiktningsmannen Tom Espgård har full förståelse för att många nu är oroliga.

– Jag känner för fårägarna men jag måste göra en ordentlig undersökning innan jag kan säga något säkert, säger han.

Familjen Cederström har ett stort lantbruk och fårskötseln är en liten del av gården. Innan rivningen hade de 36 tackor på sina marker.

– Vem ska betala oss för de rivna fåren? Och ska vi tvingas ta in dem nu och vinterfordra dem, undrar Åsa Cederström.

Lisa Kron
Urban Nilmander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons