Annons
Nyheter

Fullt upp i stormigt Skåne

Vindbyar i samma styrka som stormen Gudrun har ställt till stora problem i södra Sverige under natten. Men det värsta ovädret gick Söderslätt förbi. Högre upp i landet har träd blåst ner, tusentals blivit strömlösa och trafiken drabbats av stora störningar.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Väder

– Det blir uppehållsväder. Vinden avtar, men det blir fortfarande friska vintar och hårda vindbyar, men inte av stormstyrka ikväll, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost.

Annons

På onsdag väntas fortsatt soligt väder med svaga eller måttliga vindar och temperaturer kring nollan. Framåt onsdagskvällen mulnar det och under torsdagen kan det bli snö i Skåne, vid kusten kanske regnblandat.

På fredag är solen och det svala vädret tillbaka.

– Till helgen kan vi vänta oss högtryck, säger Lisa Frost.

Färjetrafiken

Flera färjor till och från Trelleborg har försenats under natten och tisdagsmorgonen, rapporterar Jim Leveau, Trafik- och säkerhetsansvarig på Trelleborgs hamn. Förseningarna beror dels på lågvatten och dels på stormvindar.

Läs aktuell information om färjeavgångar på Scandlinesrespektive TT Lineshemsidor.

Trafik och blockerade vägar

Imorse blockerades trafiken på E6 vid Vellinge, och vid E6 vid trafikplats Kropp utanför Helsingborg körde en lastbil på ett nedblåst träd. Ingen människa ska dock ha kommit allvarligt till skada i samband med blåsten under natten, enligt polisen.

Polisen i Skåne och Blekinge hade på tisdagsmorgonen fått in ett 100-tal stormrelaterade ärenden, varav 9 i södra Skåne.

– Det är främst träd som fallit över vägar, byggnadsställningar som rasat och något enstaka tak som blåst bort, säger länsvakthavande polisbefäl Anders Nilsson.

Annons

– Inga personskador är inrapporterade, tillägger han.

Vid centralplan i Malmö föll en byggnadsställning över ett glasparti, men ingen människa kom till skada. Nära Lund uppges ett tak ha landat på väg 108.

Posten meddelar att omkring 80 000 försändelser på väg till Skåne blir försenade, eftersom tre plan inte kunde flyga hit. I stället fick de landa i Växjö och Jönköping.

Strömavbrott i Skåne

Härkan du följa utvecklingen av pågående strömavbrott i Skåne.

– Som mest har vi haft 35 000 strömlösa kunder under natten. Nu är det fullt pådrag i reparationsarbetet och magkänslan är att de allra flesta ska ha strömmen tillbaka innan klockan 20 i kväll, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon elnät.

Eon har nu fått upp ett antal helikoptrar i luften, för att få en bättre överblick över skador på elnätet.

Han menar att nattens storm är helt jämförbar med Gudrun, om än över ett något mindre område, med vindbyar på 32,8 meter per sekund i Östra Ljungby.

– Det var ett litet men oerhört ettrigt lågtryck.

Stormen har lett till tele- och dataavbrott på flera skånska vårdcentraler. De kan hålla öppet under dagen men använder manuella rutiner, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande på förmiddagen.

Annons

Över bron

Vid 23-tiden på måndagskvällen stängdes Öresundsbron för motorvägstrafik i båda riktningarna. Vid halv sju på tisdagsmorgonen släpptes trafiken på, men vindkänsliga fordon rekommenderas att inte att köra över. Hastigheten är begränsad till 50 kilometer i timmen.

I Danmark rådde polisen på mellersta och västra Jylland invånarna att hålla sig inne på grund av stormen. På västra Jylland har orkanstyrka uppnåtts i vindbyarna på några platser, enligt danska TV2. Som orkanstyrka räknas vindhastigheter på minst 32,5 meter per sekund.

Har du bilder på vad stormen orsakat?

Mejla in din bild på lasarbilden@trelleborgsallehanda.se

Niklas Lundell
TT och Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons