Annons
Nyheter

Full fart på fildelningen igen

Fildelningen har tagit fart igen efter den kraftiga svackan i spåren av Ipredlagen. Den är nu större än förra sommaren och trenden är fortsatt uppåt.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2009
Foto: 

STOCKHOLM. – Trafiken håller på att återhämta sig efter Ipred, vi har en tillväxt nu. När Ipred infördes sjönk det kraftigt och sedan stiger trafiken. Just nu är det på samma nivå som i januari, säger Henrik Bergqvist, teknikchef på nätverksföretaget Cisco Sverige.

– Men det är också intressant att alla andra år tidigare så sjunker trafiken så här års. När det är sommar brukar man minska sin elektroniska nöjeskonsumtion. Så att det nu stiger, trots att det normalt sjunker, är en tydlig indikator på att vi nu är tillbaka på spåret.

Annons

Netnodstiftelsen driver sex centrala internetknutpunkter i Sverige och mäter fortlöpande internettrafiken som passerar genom dem. Under första kvartalet ökade trafiken kraftigt.

I slutet av december låg maxvärdena kring 150 gigabit per sekund (G) för att stiga till omkring 180 G i slutet av mars med vissa dagstoppar på över 200 G. Efter Ipredlagens införande den 1 april rasade värdena tillbaka strax över 100 G för att sedan stiga till dagens nivå på drygt 150 G, samma nivå som vid nyår.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons